02_logo.jpgICP_2014.JPGKoprivnica_2014.JPGOmanovac_2014.JPGTauberove_stijene_2004.jpg

25 godina Jesenskih susreta

 

Jesenski susret izviđača u Kutini prvi put  je održan ratne 1992. godine. Pokrenut je sa ciljem organizacije natjecanja za izviđače i planinke od 12 do 16 godina tj. za mlađe izviđače pošto u to vrijeme natjecanja za tu kategoriju nije bilo.  Iz tog razloga prvobitno ime akcije bilo je "Jesenski susret mlađih izviđača Kutina" ili skraćeno JSMI Kutina, kasnije se ime promijenilo u JSI Kutina s promjenama koje su nastale u Savezu izviđača Hrvatske  uvođenjem novih dobnih skupina izviđača.

Susret je nastao na ideju Zorana Vidakovića (načelnika odreda i susreta) uz pomoć Ivana Mikulića - Pipina (starješine odreda i susreta), Zorana Lenarta - Lerkya, Danijela Pajana - Paje i Ivana Vidakovića - Iveka i ostalih tadašnjih članova odreda  koji su pomogli organizirati prvi susret. Veliku pomoć smo dobili i od Hrvatske vojske koja nam je osigurala prehranu za susret.

Prvo natjecanje je održano 17. studenog 1992. godine u Kutini u Izviđačkom domu Betlehem. Na prvi susretu u goste su nam stigle ekipe iz: Osijeka, Varaždina i Zagreba. U natjecanju je sudjelovalo 6 ekipa (60 sudionika), pobijedila je ekipa Maloja (Tornado Zagreb).  Natjecateljske discipline su bile: rješavanje testova, vezanje čvorova, paljenje vatre, izrada zaklona, signalizacija zastavicama, izrada skice terena, dizanje šatora i prolaz kontrolne točke u prirodi. Staza se kretala od Doma Betlehema preko Kutinske Ciglenice do Kutine (centara) i nazad. 

 Susret je tokom godina postao tradicionalan stoga 2017. godine slavimo 25 godina, i postao je jedno od nezaobilaznih izviđačkih natjecanja u Hrvatskoj. Do sada su na JSI sudjelovale ekipe (patrole)iz  izviđačkih odreda i klubova iz gradova lijepe naše: Rijeke, Splita, Osijeka, Zagreba, Križa, Popovače, Koprivnice, Bjelovara, Ogulina, VinkovacaLepoglave, Pakraca, Novske, Siska, Ludine, Hrvatske Dubice, Varaždina, Garešnice,Velike Gorice,  Ivanić grada, Pule, Petrinje, Rovišća, Bistre, Glogovca, Hlebina, Križevaca i Rovinja.

Najbolja ekipa na susretu osvaja veliki prijelazni pehar što je isto postalo dio tradicije. 

Danas JSI pod imenom Kup Betlehem otvara prvo kolo izviđačke lige SIH-a za mlađu kategoriju DIV i stariju kategoriju izviđača DION.

Broj sudionika na susretu kreće oko 200 izviđača, ovisno o broju ekipa.

Ovim putem zahvaljujemo se svima na sudjelovanju na susretu i na posjeti našem gradu, hvala volonterima na pomoći u organizaciji susreta.

O.I. "Betlehem" Kutina koji je organizator susreta osnovan je 1960. godine, 2015. godine proslavili smo 65. godišnjicu osnutka i uspješnog rada odreda.

Joomla templates by a4joomla