Filter
 • Zimovanje u Dišniku

  Na zimovanju u Dišniku sudjelovalo je ukupno 23 sudionika: 10 iz OI Dabar Ivanić Grad, 7 iz OI Betlehem i 6 iz OI Garešnica. Sudionici su bili razvrstani u jato poletaraca, patrolu izviđača i patrolu planinki. Na programu je bila Izviđačka olimpijada, poludnevni izleti po Dišniku gore i dolje, radionice: tradicionalna narodna muzička glazbala, izrada likovnih radova  te kulturno-zabavni program uz karaoke. Domaćini su bili izviđači iz Garešnice.

  Link na vijest objavljenu na web stranicama Krugovala. Pod audio: novosti od srijede može se preslušati audio zapis sa zimovanja.

  30.12.2010.

 • Betlehemnsko svjetlo na Božićnom sajmu

  Završetak ovogodišnje akcije prijenosa Betlehemskog svjetla mira bio je danas na Božićnom sajmu u Kutini. Svjetlo je izloženo na jednom od štandova pod velikim šatorom sajma. Naši sugrađani iskoristili su posljednju priliku da preuzmu Svjetlo i unesu ga u svoje domove gdje će dočekati Božić.

  22.12.2010.

 • Svjetlo mira u gradskoj vijećnici

  Betlehemsko svjetlo po već višegodišnjem običaju unosi se na zadnju sjednicu Gradskog vijeća. Naše izaslanstvo unijelo je Svjetlo na početku sjednice nakon aktualnog sata i prenijeto je na svijeću ispred predsjednika i gradonačelnika. Matej Brežnjak uputio je poruku prisutnima vezanu uz donos Svjetla mira, da ono donese mir i u gradsku vijećnicu, što su svi s odobravanjem prihvatili.

  21.12.2010.

 • Betlehemsko svjetlo - Zagreb

  Napokon su stigle slike naših izviđača prilikom boravka u Zagrebu i unosa Svjetla u Zagrebačku katedralu. Tijekom šetnje gradom slikali su se s jednom poznatom osobom. S kojom pogledajte u nastavku.

 • Unos Svjetla u crkve

  19.12.2010.

  Zadnje nedjelje uoči Božića Betlehemsko svjetlo unijeto je u crkve: Repušnica, Husain, Ilova, Međurić, Kutinska Slatina, Osekovo i Kutina. Slike u nastavku.

 • Web županije

  www.smz.hr:

  Mladi izviđači donijeli Betlehemsko svjetlo mira u Sisačko-moslavačku županiju

 • Betlehemsko svjetlo u županiji

  Semi, Roky, Karolina i Pipin unijeli su Svjetlo u sjedište Sisačko-moslavačke županije. Na prijemu su bili zamjenici županice Mira Harcet, Andrija Rudić i Milan Oblaković te predsjednik županijske skupštine Željko Kardaš. Semy je pročitala prigodni govor, Roky je prenio Svjetlo na županijsku svijeću a Pipin je predstavio i uručio knjigu "50 godina kutinskih skauta" uz zahvala za pomoć u izdavanju knjige. Na kraju je Andrija Rudić darivao naše izviđače jabukama. Prijemu su prisustvovali predstavnici medija koji prate rad županije.

  14.12.2010.

 • Informatička radionica - prvi dan

  Nakon trećeg pokušaja imamo dovoljno, čak i previše, sudionika za Informatičku radionicu. Okupilo se 12, uglavnom izviđači iz patrola Gromovi i Tornado. Prvi dan je glavnu riječ vodio Karlo i po njegovim uputama izviđači su programirali jednu jednostavnu igricu (ping-pong). Dosta za nešto više od jednog sata programiranja. To je bio početak da se vidi kako se to radi. Slijedeći puta idemo dalje, samo šteta što je premalo PC-ija. Treba se raditi i kod kuće a za koordinaciju dogovoreno je osnivanje grupe na Facebooku.

  13.12.2010.

 • Ekipi TNT medalje na Kyuokushin kupu

  Ekipa TNT osvaja medalje i na sportskim natjecanjima, u karateu na BOŽIČNOM KYOKUSHIN KUPU u Zagrebu, na kojem su sudjelovali karatisti iz Mađarske, Ukrajine, Slovačke, Rumunjske i Hrvatske.
  Marko Todorović 2. mjesto-kadeti teška kategorija (95-96 godište)
  Mario Miljan 3. mjesto-kadeti srednja kategorija (95-96 godište)
  Ladović Edi 3. mjesto-juniori srednja kategorija (93-94 godište)

 • Betlehemsko svjetlo u Kutini


  Naši izviđači koji su bili u Beču danas u poslije podnevnim satima donijeli su Svjetlo u Kutinu. Prije toga Svjetlo je u do podnevnim satima unijeto u Zagrebačku katedralu a nosioc je bio naš Roky (Romano Jagatić).

  12.12.2010.

 • Sveti Nikola na Betlehemu

  Poletarci i izviđači odreda okupili su se u Domu Betlehem na tradicionalnim aktivnostima vezanim uz Svetog Nikolu. Za ukupno 38 sudionika organizirane su četiri radionice:

  Semy - izrada okvira za fotografije, Štefica - bojanje božićnih ukrasa za bor, Marko - čvor za maramu, Vlatka Vidiček - Dam - izrada ukrasa od stiropora.

  Poslije zajedničke večere organiziran je kulturno-zabavni program a na kraju je došao Sveti Nikola s darovima.

  03.12.2010.

 • Informatička radionica

  Svaki ponedjeljak u 18 sati u prostorijama Informatičkog kluba Bit (bivša zgrada Moslavke) održavati će se radionica na kojoj članovi odreda mogu naučite stvari koje do sada nisu znali. Radionicu će voditi Karlo i Luka Dautović pod nadzorom Pipina. Što će se sve raditi? Prema zamisli Karla pokrenut će se programiranje nove PC igrice vezane uz izviđače. Nadalje svi oni koji još nemaju račun na Googlu mogu to praktično uraditi na samoj radionici a zatim slijede upute kako koristiti bezbrojne usluge koje Google pruža: gmail (e-mail), izrada vlastite ili družinske web stranice, postavljanje foto albuma... Word i Excel biti će također tema ove radionice. Pokušat će se otkriti sve one neiskorištenje mogućnosti tih programa. A nakon toga slijedi nešto novo... Prijave i više informacija na Facebooku.

  U prostorijama Bit kluba ima desetak PC-a spojena na flat internet. Sponzor radionice je Zajednica tehničke kulture Kutina.

 • Izlet izviđačke družine

  IZVJEŠTAJ SA IZLETA DRUŽINE IZVIĐAČA

  Sve je krenulo po planu. Cijela družina našla se na željezničkom kolodvoru u 6.30. svima su podijeljeni zadatci, te se krenuli prema Zagrebu. Uz malo kašnjenje vlaka, taman smo stigli u zoološki kad se otvorio, 9.00. sve smo prošli, bez ikakvih problema. Bili smo tamo do 11.30, i gledali smo i hranjenje tuljana, koji je sve oduševio, a sigurno zato što se zove Semy. Pošto je park Vidikovac bio zamrznut, odlučili smo, tj. Djeca su skoro jednoglasno odlučila da idemo odmah prema Novom Zagrebu. Prvo smo posjetili Muzej Suvremene umjetnosti, koji nas je malo iznenadio. Nije bio baš ono što smo očekivali, ali ajde preživjeli smo. Potom smo potrošili ono vrijeme što nam je bilo viška od Vidikovca u shopingu u Avenue Mallu, svi su bili podijeljeni u grupice, tako da stariji čuvaju one mlađe. Potom smo se uputili u gledanje filma, od 14.10 do 15.40., film se zove Cura na lošem glasu….

 • Sastali se naši brđani

  Na Betlehemu je održan sastanak starih i novih članova Kluba brđana Pegla. Uz nazočnost dvadesetak brđana govorilo se o učlanjivanju, plaćanju članarine, nabavi izviđačke i brđanske odore. Brđani su upoznati s kalendarom aktivnosti do kraja ove i tijekom iduće godine.

  Dogovoren je zajednički doček Nove godine u Domu Betlehem, najavljen je maskenbal iduće godine, održat će se dva brđanska izazova: u ožujku na Moslavačkoj gori u rujnu u Lici. Vođa brđana Jelen najavio je odlazak u Poljsku i posjet starim prijateljima u Krakovu.

  Dogovorena je nabava tako zvanih „frutki“ a novi članovi kluba mogu nabaviti i izviđačku košulju i maramu. Cijena „frutke“ je 100 kn (s vezena dva amblema) a izviđačka košulja i marama stoje 115 kn.

  23.11.2010.

 • Informatička radionica

  U pripremi je informatička radionica koju će voditi Karlo i Luka Dautović. To su naši najbolji stručnjaci na tom polju i do sada su imali puno uspjeha u natjecanju učenika osnovnih škola. Radionica će se održavati subotom u 13 sati. Za početak će biti zajednički rad na programiranju jedne nove igre sa elementima izviđačkog znanja. Pored toga zainteresirani naši članovi moči će naučiti osnove rada u Wordu, Excelu i Power Pointu. Svi zainteresirani neka se jave na Facebooku: Karlo Dautović ili Luka Dautović.

 • Družina poletaraca Plavi labud

  Održan je sastanak Uprave Družine poletaraca Plavi labud i time je označen novi početak rada te družine. Upravu čine jake snage: Pipin, Tonka, Štefica, Ivan i Mario Miljan, Petra i Karolina. Za sada rade dva jata: Žuti lavovi u Kutini (vođa Ivan Miljan) i Narančasti tigrovi u Repušnici (vođa Mario Miljan). Dogovoreno je da se kreće u osnivanje trećeg jata u OŠ Mate Lovraka kojeg će voditi zajedno Petra i Karolina. Prvo okupljanje družine bit će na Betlehemu 3. prosinca (Sveti Nikola) a zatim se ide na zimovanje u Dišnik.

  15.11.2010.

  Družina je obnovljena novim poletarcima u Repušnici. Nakon tri prezentacije s učenicima područnog odjeljenja OŠ S.Kefelje popunjeno je Jato "Ježići". Istovremeno nakon prezentacije izviđačkog programa u OŠ M.Lovraka s radom je počelo novo jato poletaraca.

   

 • Gromovi izviđački

  Utorkom u 18.30 sastaju se naši Gromovi. Sve su to poznata lica još dok su bili poletarci u jatu Djeca prirode. Zatekli smo ih kako vježbaju upotrebu šatorskog krila.

  16.11.2010.

 • Izlet na Betlehem

  Poletarci odreda zajedno sa učenicima OŠ Mate Lovraka bili su danas na izletu do Betlehema. Izlet je organiziran temeljem Izletnica koje su dobili učenici nižih razreda nakon predstave - igraonice u izvođenju Edija Perića. Na Betlehemu sudionici izleta su se igrali a na kraju su učenici pozvani na sastanak novog jata poletaraca kojeg će voditi Petra i Karolina.

  13.11.2010.

 • Kutinski izviđači na Nezavisnoj tv

  Semy, Ines i Šima (Ivan Vondrak, počasni član) bili su gosti talk-showa NET-a u petak 12. studenog. Voditeljica Mihaela Plaskonja razgovarala je s našim predstavnicima na temu 50 godina kutinskih izviđača.

 • Sv.Nikola-Zimovanje

  3. prosinac 2010

  SVETI NIKOLA NA BETLEHEMU

  tradicionalna akcija u Domu Betlehem sa radionicama:

  Forum kazalište i Likovna (DND-e)

  Izviđački program

  Kulturno – zabavni program

  Poklon Sv. Nikola - Spavanje u domu (po želji)

  Okupljanje u Domu Betlehem od 17 sati


   

  26. – 30. prosinac

  ZIMOVANJE U DIŠNIKU

  Zajedničko zimovanje sa izviđačima Garešnice

  (uz mogućnost da dođu još i izviđači iz Ivanić Grada i Križa, moguće je sudjelovanje i djece iz Društva Naša djeca Kutina - dramska i likovna radionica, dječji forumi)

  Dolazak 26.12. do 17 sati (prije večere), završetak 30.12. u 9 sati (nakon doručka), moguće i kraće sudjelovanje (kasniji dolazak, raniji odlazak)

  Program zimovanja:

  izviđački program, kulturno-zabavni program, radionice, sanjkanje (ako bude snijega), izleti, sportski program

  Izviđački kamp Dišnik ima sve uvjete za smještaj, prehranu i odvijanje programa po hladnom vremenu.

  Grijane sobe, kreveti, sanitarni čvor.

  Cijena 50,00 kn po sudioniku.

  Prijave do 10. prosinca kod vođa jata i patrola ili kod Darka 099 2112494,

  Pipin 091 1560233, e-mail: skautikutine@gmail.com

 • Izviđačka noć


  Ukupno oko 150 članova odreda, bivših izviđača, izviđačkih prijatelja i gostiju, sudjelovalo je u završnom obilježavanju 50 obljetnice u Društvenom domu u Husainu. Od uvaženih gostiju prisutan je bio dogradonačelnik g. Željko Uzel i načelnik Saveza izviđača Hrvatske i naš prijatelj Edi Perić. Bili su tu izviđači iz Garešnice i Ivanić Grada. Prije početka programa na kratko su nas posjetili izviđači Izviđačke družbe iz Zagreba a njihovi stariji članovi ostali su na cijelo večernjem programu. Službeni program počeo je predstavljanjem knjige "50 godina kutinskih skauta" a nastavio se prigodnom priredbom na pozornici doma.

 • Logorske noći - pjesma za Izviđačku noć

  Logorske noći, divno ste sjale
  Naš mali logor obavi mrak
  Ja čuvam stražu, po svježem zraku
  Dok logor tone tiho u san (2x)

  Zvjezdice male, su obasjale
  Šatore naše, kao da je dan
  U njima slatko planinka spava
  Dok stražu čuva izviđač mlad (2x)

  A blijedi mjesec, šutke me gleda
  Ko da bi htio do mene doć
  Ali mu neda mirisna smreka
  Borić i jela krate mu moć (2x)

  Pokraj logora, potočić žubori
  Pjesmom me prati po cijelu noć
  Ko da mi šapće, ko da mi zbori
  Do drugog ljeta, opet ćeš doć (2x)

  Logorske noći suzama ispraćam
  One su za me najljepši raj
  A sada zbogom logorske noći
  Divno ste sjale, ja moram poć (2x)
 • Prijam kod gradonačelnika

  Povodom obilježavanja pedesete obljetnice kutinskih izviđača gradonačelnik Kutine Davor Žmegač primio je naše predstavnike. Tom prilikom gradonačelniku je uručena knjiga "50 godina kutinskih skauta". U opuštenom razgovoru gradonačelnik Žmegač pohvalio je brojne uspjehe kutinskih izviđača i istaknuo da na državnoj razini imamo zavidan renome.

  03.11.2010.

 • Izviđači na RMK

  U nedjelju od 14 do 15 sati na Radio Moslavini gosti voditelja Brune Zebića bili su stari izviđači Ivan Vondrak, Marko Nježić, Ivan Mikulić i Darko Kosina. Bruno je kao stari izviđač razgovarao na temu obilježavanja 50 godišnjice kutinskih izviđača. Pričalo se o počecima organziranja, o izdanoj knjizi, o izviđačima nekad i danas i sadašnjem stanju odreda. Bila je to još jedna promocija izviđača u Kutini koja se uklopila u program proslave obljetnice.

 • Predstava na dar

   

  Prije 50 godina u tada jedinoj osnovnoj školi u Kutini, današnjoj školi Mate Lovraka počelo je okupljanje kutinskih izviđača. Ti povodom Odred izviđača „Betlehem“ darovao je školi predstavu-radionicu vezanu uz izviđaštvo i avanturu u prirodi. Autor i izvođač predstave Edi Perić iz Splita (načelnik Saveza izviđača Hrvatske) izveo je dvije predstave za 200 učenika nižih razreda.

  Djeca su se aktivno uključila u predstavu i kao nagradu dobit će od izviđača Izletnicu s kojom stječu pravo sudjelovanja na izviđačkom izletu.

 • Markov uspjeh zabilježen u gradu

  Gradski portal objavio je vijest o Marku na ovom linku.

 • Marko prvi na Eurokupu u kyokushin karateu

  Marko Todorović osvojio je prvo mjesto na Europskom kupu u kyokushin karateu održanom ovog vikenda u rumunjskom gradu Aradu. Na turniru je sudjelovalo 170 najboljih boraca iz mnogih europskih zemalja. Marko je bio junak večeri pobjedama nad  predstavnicima Rumunjske, Mađarske i Ukrajine i osvojivši uvjerljivo 1. mjesto u kadetima do 75 kg. Početkom svake borbe ostvario bi prednost mawashi gerijem jodan koju je znao očuvati do kraja borbe.

  Na ovako velikom uspjehu Marku čestita Uprava odreda i njegovi izviđača iz patrole "Djeca prirode" koje on vodi.

 • Predstavljanje knjige

  Sa web stranice Knjižnice i čitaonice Kutina:

  "Ujedinjeni narodi proglasili su 2010. Međunarodnom godinom biološke raznolikosti s motom "Biološka raznolikost za razvoj". Tema za raspravu i promišljanje na svim meridijanima i paralelama svijeta, u svakom kutku plavetne lopte Zemlje. I velika prilika da odlučimo čuvati biološku raznolikost jedinog planeta koji posjedujemo i čiji brižni gospodari moramo biti, jer je plod duge i burne prošlosti koja je oblikovala reljefe i krajolike u različitim klimatskim uvjetima s neopisivim obiljem ekosustava kao najvećim bogatstvom..."

  Katica Čorkalo Jemrić

  Povežimo se s prirodom, živimo s njom i u njoj. Kako? 50 godina kutinski izviđači to rade.

  22.listopada 2010. u 18 sati

  Knjižnica i čitaonica Kutina i Odred izviđača "Betlehem" pozivaju Vas na obilježavanje 50. obljetnice kutinskih izviđača uz predstavljanje knjige

   

 • JOTI - međunarodni izviđački susret

  Na ovogodišnjem Jamboree na Internetu u prostorijama IT kluba BIT sudjelovalo je šest članova patrole TNT i Petra Abramović iz Tornada. Preko IRC programa uspostavljeni su kontakti sa izviđačima iz cijelog svijeta. Cilj je bio sakupiti što više JID-ova i time popunjavati bingo karticu.  Naša ekipa je bila veoma vrijedna u tome a naročito su se istakli Mario i Roky koji su bili aktivni i preko noći.  Na službenim stranicama JOTA-JOTI na baneru je prikazana fotografija Roky i Maria snimljena prošle godine.

 • Petrokemija info

  Informacije od 07.10.2010.

 • Kup Betlehem ide u Zagreb

  Uspješno je organiziran još jedan JSI. Ovaj puta dogodilo se da nije odlučivala zadnja i najatraktivnija disciplina paljenja vatre. Naime vatru je zapalila (ali nije pregorio konopac) samo kutinska ekipa Minotaur, pa je rezultat ostao isti kao što je objavljeno prije te zadnje discipline.

  Veliki prijelazni pehar opet ide u 28. SDI Dubrava a osvojila ga je drugu godinu za redom ekipa Junior vidre. Drugi su Marjanski pikuni iz Skautskog kluba "Marjan" Split a treća je ekipa Jelen 1 iz O.I. "Jelen" Zagreb. Naše Žabice su na kraju bile pete što je odličan plasman ako se zna da je sastavljena od planinki koje su se učlanile ove godine. Petra i Karolina stekle su prva izviđačka iskustva tijekom smotre na Petrovoj gori, a Lucija i Helena su se uhodale u pripremama koje je vodila Semy. Minotauri su ukupno jedanaesti.

  Akcija je odlično organizirana za što smo dobili pohvale voditelja ekipa. Najbolja nam je bila izjava Ljube Mihovilovića iz SK "Marjan" koji je uz pohvale rekao da smo mi i oni među najboljim odredima u SIH-u. Galerija slika - glavni izbornik - Jesenski susret izviđača.

 • Izviđači Otočca u posjetu

  U cjelodnevni posjet akciji JSI stigli je autobus sa izviđačima novo osnovanog izviđačkog odreda iz Otočca. Mlađi izviđači prošli su natjecateljsku stazu i upoznali se sa diciplinama izviđačkog višeboja. U po podnevnim satima gosti su posjetili Izviđački centar Pakra zajedno s voditeljima iz Ivanić Grada i veslali po Banovljanskom jezeru.

 • JSI - Kup Betlehem 2010

  Završava drugi dan tradicionalne akcije kutinskih izviđača. 22 ekipe iz Splita, Rijeke, Zagreba, Lepoglave, Križa i Kutine natječu se u izviđačkom višeboju za veliki prijelazni pehar Kupa Betlehem. Nakon unosa rezultata za polovicu disciplina u vodstvu su Marjanski pikuni. Kutinska ekipa Žabice nalazi se na izvrsnom četvrtom mjestu. U tijeku je Kulturno-zabavni program u Društvenom domu Husain a natjecanje završava u nedjelju u disciplini paljenje vatre. Proglašenje i zatvaranje je u 12 sati.

 • Susret brđana u Jastrebarskom

  Odred su zastupali: Dubravka i Ivan Krizmanić, Željka i Davor Ladović te Vlasta i Darko Kosina. Susret je počeo u petak dolaskom ekipa i druženjem. U subotu je bilo otvaranje akcije i start ekipa na natjecateljsku stazu koja je vodila po kletima Žumberka. Na veče je organizirana gastro prezentacija u kojoj se predstavila i naša ekipa sa moslavačkim specijalitetima (jelom i pićem). Poslije toga do dugo u noć kušana su jela i pića uz pjesmu. Nedjelja je počela kavicom, pa izletom a kraj susreta je bio poslije ručka. Sudjelovale su 32 ekipa sa preko 200 sudionika.

  Lada: "Osvojili smo prvo mjesto u gastro prezentaciji Moslavine te dobili zlatnu pregaču i veliku kuhaču. Na natjecateljskoj stazi bili smo drugi i dobili srebrni (crveni?) lonac i priznanja. Staza je bila dugačka 70 km a discipline: vezanje čvora, hodanje na štulama, slikanje umjetničke fotografije, crtanje dvorca, gađanje iz zračne puške i pištolja, degustacija vina i pogađanje koje je koje, te rješavanje testa. U nedjelju na izletu smo igrali stare igre: rušenje koze, guranje zaprežnih kola, gađanje iz praćke, zabijanje noža u dasku a sve je bilo popraćeno sa dobrom degustacijom hrane koja se priprema na Žumberku od davnina."

 • Tjedan cjeloživotnog učenja

  Tjedan cjeloživotnog učenja, manifestacija koja se provodi u cijeloj zemlji, a na inicijativu UNESCO-a iz 1999. godine, započela je danas i u Kutini. Pučko otvoreno učilište organiziralo je tako danas Sajam znanja na kojem su udruge i gradske ustanove predstavile svoje aktivnosti i mogućnosti koje nude građanima za proširenje znanja i vještina. Jaka ekipa odreda predstavila je izložbom naše aktivnosti sa kojima učimo naše članove da se što bolje snađu u životu.

 • Plovili smo po Gackoj

  Protekli vikend članovi Kluba brđana "Pegla" i njihovi prijatelji (ukupno 19)  bili su na 3. brđanskom izazovu u Lici. Sa četiri naša gumenjaka plovilo se 8 km po Gackoj. U nastavku slike i Izvještaj glavnog organizatora Ivana Vukovića.

 • Kraj ljeta na Banovljanskom jezeru

  Tradicionalnim kampom na kraju kolovoza polako završava ovogodišnja sezona aktivnosti u Izviđačkom centru Pakra. Na kampiranju je bilo 17 članova odreda i pet izviđača iz Garešnice. Od petka do nedjelje odvijao se program kampa kroz aktivnosti na vodi koliko su to vremenske prilike dozvolile, veći dio u vruć i sparan petak te u nedjelju kad se opet pojavilo sunce. Subota je bila prohladna a kiša je počela padati poslije podne i stala je pred jutro. Zbog promočivanja šatora, najmlađi sudionici su premješteni na spavanje u spremište za plovila. Ostat će zapamćen KZP-e u kojem su u petak glavnu riječ vodili gosti a u subotu su se iskazali naši članovi koje je pripremio Edi. Ostali dio programa popunila su sportska nadmetanja u scout-ballu i odbojci. Družili smo se s prijateljima iz Garešnice i  dogovorili se da će se suradnja nastavi kroz jesenske aktivnosti i zajedničkim zimovanjem. Među ostalim dogovorena je naša pomoć u okupljanju novih članova u Garešnici.

 • 02.08.2010. Završena Smotra

  Svečanim zatvaranje u subotu je završena 9. Smotra izviđača Hrvatske. Naši sudionici su u nedjelju srušili svoj logor i sve podignute logorske objekte te se vratili svojim kućama. Dojmova je puno pa će se o tome pričati još dugo a zajedničko okupljanje bit će na bivku u ICP-u krajem kolovoza. U nastavku izvadak iz ljetopisa i slike iz zadnjih dana Smotre.

 • 30.07.2010. Smotra SIH-a

  Smotra se bliži kraju i evo napokon vijesti od otvaranja do danas. Svih 19 naših sudionika uspješno je preživjelo avanturu na Petrovoj gori (do danas). Vrijeme nam nije bilo naklonjeno, najprije jako vruće a zatim povremena kiša sa hladnim noćima. Planirani program Smotre je uglavnom uspješno proveden osim današnjeg izleta. Na sreću svi su za sada dobro, zdravi i veoma raspoloženi. U nastavku je ljetopis Smotre po danima. Više slika uskoro u web albumu "9. Smotra SIH-a" (Glavni izbornik - Web albumi).

 • 22.07.2010. Sve spremno za Smotru

  Ekipa od sedam konačara (TNT i Pipin) izgradili su sve potrebne logorske objekte u odredskom logoru na 9. Smotri. U protekla dva dana uložili su puno truda u izradi stepenica, prilaza sa ceste, kapije, ograde, kabine za tuširanje, podignuti su šator i uređeno ognjište. Dok se šalje ova vijest nalazimo se na zasluženom odmoru u Vojniću (Pipin uz pivo a izviđači jedu čevape).

 • 06.07.2010. Pripreme za smotru

  Sudionici 9. Smotre dva dana su se pripremali u ICP-u. Upoznati su sa detaljima vezanim uz potrebnu osobnu opremu i prijevoz. Prvi odlaze konačari (Pipin i patrola TNT-e) sa opremom i to 20.07. Ostali startaju 23.07. u jutro (7 sati) ispred Izviđačke kuće. Dogovoren je jelovnik po danima a sve po željama sudionika. Od objekata dizat će se glavna kapija s osmatračnicom i ogradom, ognjište u sredini logora i objekt za tuširanje. Smještaj će biti u različitim tipovima šatora. Za kuhinju i blagovaonicu diže se veliki šator za kojeg je konstrukciju izradio Sokol. Marko i Edi isprobali su šator "Sahara" a s njima i još neki. Ostali su prespavali noć na otvorenoj terasi centra, što je za većinu bio osobit doživljaj (spavanje u vreći pod zvijezdama). Drugi dan održan je kondicijski trening uz jezero. Naročito je bila zanimljiva odbojka u kojoj su pobjeđivali članovi patrole Tornado (pojačani s Pipinom).

   

 • 25.06.2010. Kamp - dan četvrti

  U jutro se vratila patrola TNT-e sa noćnog bivka. Do ručka obavili smo zadnje zadatke iz škole jedrenja i veslanja. Poslije ručka održana je svečanost na završetku jedne izviđačke godine. Proglašeni su najbolji članovi i dijeljena su priznanja za osvojena znanja po kategorijama. Popis pod "više". Pipin kao vođa Kampa pohvalio je Semy, Marka i Ivana Tošu za dobro vođenje patrola i jata na kampu. Najavio je održavanje još jednog kampa prije odlaska na Smotru.

  Poslije 16 sati počelo je okupljanje brđana. Došlo je dvadesetak uglavnom nekadašnjih članova odreda. Tomislav Gruičić bio je glavni meštar od roštilja a Jelen je to sve organizirao. Bilo je i malo plovidbe a druženje se odvijalo do kasno u noć.

 • 24.06.2010. Kamp - dan treći

  Napokon smo se okupali. Voda je hladna, po tradiciji u odredu uspoređujemo je s vodom iz rijeke Neretve, ili sa Baltičkim morem, vezano uz naša ranija logorovanja na tim mjestima. Ipak i uprkos tome Tornadovci su se okupali, neki prisilno kad se prevrnuo kanu. TNT je opet prednjačio po aktivnostima. U dopodnevnim satim izradili su splav a pred veče otišli su na noćni bivak uz ušće Krivajca u jezero. S zalaskom sunca na tom mjestu odigrala se uzbudljiva tereneska igra u kojoj su TNT-ovce "napali" ostali sudionici kampa. Uglavnom zbog idealno postavljenog bivka svi "napadi" su propali. Ručak nam je pripremio Tošo a večeru Semy.

 • 23.06.2010. Kamp - drugi dan

  Zbor za podizanje zastave - poletarciPoslije kiše po noći osvanuo je vjetrovit dan. Opet je puhao vjetar tako da nismo mogli na vodu. Voda je hladna a svi bi se kupali. Pred veće je napokon stao vjetar pa smo se otisnuli na plovidbu. Ivan Tošo je jedrio u Optimistu a ostali su veslali u čamcima i kanuima. Tijekom dana patrole su radile na izviđačkom programu a poletarce je Marko vodio na izlet uz jezero do Banove Jaruge. Igrao se turnir u scoutballu a na veće je bio KZP-e.

 • 22.06.2010. Kamp - dan prvi

  Uspješno je započeo tradicionalni kamp naših članova u ICP-u. Okupilo se 28 sudionika: 9 poletaraca i pčelica, 6 članova patrole Tornado, 6 članova patrole TNT. Kamp vode Pipin, Semy i Ivan Tošo. Kuhaju Ladovići a opremu sređuje Sokol. Zoran Vidaković započeo je s Školom jedrenja u Optimistu. Vrijeme je relativno dobro, malo kiše, malo više vjetra a između trenuci zatišja pred buru.

 • 19.06.2010. Svjetski dan izbjeglica

  Svake godine uz Svjetski dana izbjeglica Prihvatilište za azilante u Kutini poziva u goste pojedine udruge s područja grada. Izviđači su podigli manji logor te demonstrirali podizanje šatora i vezanje čvorova. Razgledali smo prihvatilište i radove azilanata, kušali raznovrsna jela, gledali nogometni turnih, slikali se s ljudima bez domovine.

 • 17.06.2010. Učenici iz B.Jaruge u ICP-u

  Na kraju školske godine gosti Centra na Banovljanskom jezeru bili su učenici 3. razreda OŠ B.Jaruga s nastavnicom Đurđom Krajcar i roditeljima. To je već poznata ekipa učenika koji su do sada nekoliko puta bilia u Centru i već znaju dobro samostalno veslati u čamcu i kanu.

 • 13.06.2010. Bogat vikend u ICP-u

  Od petka do nedjelje u našem centru na Banovljanskom jezeru boravile su četiri grupe gostiju. Najprije smo u petak ugostili članice Društva Naša djeca Kutina, voditeljice radionica, predsjednicu i tajnicu društva te djecu koja rade u dramskoj i likovnoj radionici društva. Predveće su stigli učenici 4. razreda OŠ S.Kefelja - područnog odjeljenja iz Repušnice sa svojom nastavnicom Šteficom Vuković. S učenicima bili su i roditelji. Bio je to oproštaj jedne generacije učenika koji nastavljaju daljnje školovanje u Kutini. Za roditelje izveden je prigodan program. Nakon toga su učenici uz pomoć roditelja podigli šatore u kojima su prespavali. U noćnim satima pjevale su se karaoke uz logorsku vatru. U subotu je bilo rano buđenje i odmah su slijedile aktivnosti na vodi: kupanje i veslanje. Hvala našoj Štefici što nam je dovela ovu generaciju učenika među kojima su i naši poletarci iz jata "Narančasti tigrovi".

  U subotu poslije podne stigli su nam studenti Zagrebačke škole za menadžment Sveučilišta VERN, koje je doveo njihov profesor Marcel Vučetić (ravnatelj Športskog centra Kutina). I njima se pružila mogućnost vožnje u kanuima, neki su igrali nogomet ili gledali Svjetsko nogometno prvestvo na TV. Na kraju svog boravka pripremali su seminarski rad s temom "Mogućnost iskorištenja Banovljanskog jezera za sportski turizam". Po odlasku studenata u večernjim satima za kratko je u Centru zavladao mir.

  U nedjelju je stigao autobus sa izviđačima, voditeljima i roditeljima iz Družine planinki i skauta "Tigrovi" iz Zagreba. Svi su bili oduševljeni našim centrom i jezerom. Ubrzo su svladali veslanje u kanuima i čamcima. Bili su aktivni cjelog dana po jezeru. U razgovoru sa voditeljima (Roža i Katarina) dogovorena je daljnja suradnja, oni će doći na naš Jesenski susret a mi na njihovu akciju u Brezovici.

  Ukupno u protekla tri dana u centru je boravilo preko 100 gostiju. Domaćini su bili Ivan Todorović i Pipin. Slike u nastavku.

 • 29.05.2010. Izviđačka biciklijada

  U ovim kriznim vremenima, a vezano uz financiranje naše aktivnosti, uspjeli smo organizirati osmu biciklijadu, petu u Centar Pakra. Prvi puta ruta je promjenjena i vozilo se rubnim dijelovima Parka prirode Lonjsko polje, stazom dugom 21 km. Na startu u kutinskom parku okupilo se osamdesetak biciklista svih životnih dobi, a najmlađeg starog 3 godine vozio je tata u sjedalici. Putem se priključilo još desetak, a sa onima koji su došli direktno na Banovljansko jezero, sa našim članovima, u svim aktivnostima sudjelovalo je oko 150 sudionika. Lada i Dubravka su podijelili toliko porcija graha. U Centru su održana tradicionalna nadmetanja u sporoj vožnji na biciklu, nogometu, odbojci i veslanju a najboljima su uručune nagrade sponzora. Sportski centar dao je svakom sudioniku majicu Kutinskog sportskog ljeta u okviru kojeg je ovo bila prva aktivnost. Od ostalih donatora treba zahvaliti Lovnom gospodarstvu "Moslavina" na mesu od divljači. Naš stari prijatelj Zdenko Bogadi, tajnik Zajednice tehničke kulture, organizirao je radio-amatersku vezu u praćenju kolone biciklista a Prometna policija osigurala je sigurnu pratnju s policajcom na motoru. Na kraju kolone bio je kombi DVD-a Kutina selo kojeg je vozio naš Sokol. Posebna pohvala na pomoći Biciklističkom klubu Kutina na čelu sa Ivanom Krizmanićem mlađem. Cijelu organizaciju uspješno je vodio naš predsjednik Darko koji je najviše "povukao" a pridružili su mu se i ostali članovi Uprave, te Dubravka i Ivan Krizmanić, Eva, Marija, Vlasta i Željac. Poletarci iz jata Žuti lavovi i Djeca prirode, te izviđači iz patrole Tornado također su prema svojim mogućnostima pomogli u organizaciji. Sve u svemu kako je Marija prekomentirala organizirali smo to spontano i bez nervoze. Vijest je objavljena na NET-u.

 • 28.05.2010. Okupljanje starih izviđača

  Novi vođa Kluba brđana "Pegla" Milan Jelenčić Jelen počeo je sa okupljanjem starih kutinskih izviđača koji nisu više aktivni u odredu. Večeras se u ICP-u okupilo njih desetak a o trenutnim aktivnostima i stanju odreda upoznali su ih članovi Uprave Darko, Pipin i Lada. Prisutni su bili većinom nekadašnji veoma aktivni izviđači koji su donijeli svoje sačuvane fotografije sa akcija. Fotografije su vrijedan arhivski materijal i uvrstite će se u knjigu od 50 godina kutinskih izviđača. U razgovoru pokazan je interes za uključivanje stalno ili povremeno u aktivnosti Kluba brđana i odreda. Najveći uspjeh sastanak je što su nekih od prisutnih nekadašnjih izviđača izrazili spremnost pomoći oko pronalaženja rješenja vezano uz financiranje izdavanja Monografije.

 • 20.05.2010. Obilježavanje Dana zdravih gradova

  U našem gradu je danas pod motom BUDI I TI DIO .... ZDRAVOG GRADA obilježen Dan zdravih gradova. Aktivnosti su održane u gradskom parku, gdje su izviđači podigli šatore a ostale udruge i ustanove su na svojim štandovima imale prigodnu prezentaciju svojih aktivnosti vezanih uz zdrav život. Eko patrole djece obišle su grad i dio otpada odmah očistile a dio su snimile za kasnije čišćenje. Zbog kiše je završni dio akcije premješten u kino salu. Najprije su eko patrole pročitale svoja izvješća a na kraju su učenici osnovnih škola i Društva Naša djeca izveli prigodni program posvećen zdravom življenju. Izvješće izviđača pročitao je Matej Brežnjak, a u izvješću su nabrojene naše aktivnosti na čišćenju otpada iz šuma. Na akciji su sudjelovali poletarci jata "Djeca prirode" i izviđači patrole "Tornado", ukupno sa troje odraslih voditelja bilo nas je 19.

 • 19.05.2010. Akcija na Dan izviđača

  Na Dan izviđača članovi odreda okupili su se u Izviđačkoj kući i prigodnim programom obilježili ovaj dan. Poletarci i izviđači razvrstani su u ekipe koje su zatim prošle natjecateljsku stazu po gradu s ciljem pronalaženja zadanih ciljeva. Poslije povratka Uprava odreda počastila je sudionike ove akcije sokovima i grickalicama. Akcija je završena paljenjem logorske vatre i davanjem svečanog obećanja poletaraca i zavjeta izviđača. Pohvala vođama jata i patrola za okupljanje tako velikog broja članova. Posebno treba pohvaliti Samantu Kosina Semy koja je uspjela okupiti 10 novih izviđača u patroli "Tornado" i kojima su danas oko vrata darovane izviđačke marame. Na akciji je ukupno sudjelovalo 35 sudionika. Izostalo je jato "Narančasti tigrovi" koji su sa školom na izletu.

 • 19.05.2010. Večeras u Vijestima NET-a

  Darko i Pipin dali su izjave ekipi NET-a povodom Dana izviđača koje će biti objavljene u Vijestima večeras.O Danu izviđača pogledajte prilog i slike na portalu grada www.kutina.hr

 • 19.05.2010. Dan izviđača!

  Sretan Dan izviđača.

  Hrvatski izviđači danas obilježavaju svoj dan. 9. svibnja 1954. godine donesena je odluka na sjednici Starješinstva Saveza izviđača i planinki Hrvatske da se 19. svibanj, dan početka prvog tečaja za rukovodioce pionira - izviđača 1951. godine, proglasi Danom izviđača, kao sjećanje na početak prve organizirane značajne aktivnosti u stvaranju izviđačke organizacije.

  Prvi izviđački voditelji bili su Danko Oblak, Boris Lešnik i Kamilo Ferenčak.

 • 17.05.2010. Sokolovi ptići na ZON-u

  Ekipa "Sokolovi ptići" odradila je 3. kolo izviđačke lige. Na Zagrebačko orjentacijskog natjecanju bili su 8 od 11 ekipa. Natjecanje je održano je protekli vikend po kišovitom vremenu u Prigorju Brdovečkom a u organizacij Odreda izviđača "Jarun" iz Zagreba. Ovo je bila još uvijek škola za neke bolje rezultate naše ekipe.

 • 12.05.2010. Danas u Večernjaku

  Čak tri slike sa dvije aktivnosti našeg odreda objavljene su u današnjem Večernjaku.

 • 09.05.2010. TNT peti na Kupu Svetog Duje

  Odlične vijesti stigle su iz Splita. Na Kupu Sv. Duje kojeg je organizirao Skautski klub "Marijan" naša podmlađena ekipa TNT osvojila je odlično peto mjesto u konkurenciji 44 ekipa. Bili su najbolji u podizanju i rušenju šatora. Koliko je to dobar rezultat govori to da su pobjednice iz K.Čaira ekipa planinki Fenix iz SK "Split" tek deveta. Natjecanje se bodovalo za 3. kolo izviđačke lige za mlađe. Natjecanje se odvijalo po jakom pljusku, tako da je organizator sa svojim starijim članovima organizirao sušenje sudionika pomoću fenova. U ekipi su bili Marko Todorović, Mario Miljan, Romano Jagatić i Ivan Šimun a vođa i vozač je bio Sokol. Čestitke.

 • 08.05.2010. Uređuje se Izviđačka kuća u Kutini

  Na radnoj akciji uređenja Izviđačke kuće u Crkvenoj ulici sudjelovalo je 15 članova odreda: izviđači iz patrole Tornado, vođe Edi i Ivan Tošo, brđani i članovi Uprave. Od radova učinjeno je slijedeće: premaz zaštitnim sredstvom vanjske drvene fasade, premaz željezne ograde, košenje trave i uređenje dvorišta. Novim premazom fasade naša kuća dobila je novi izgled.

 • 07.05.2010. Učenici OŠ Mate Lovraka u ICP-u

  U posjet Izviđačkom centru Pakra danas su stigli učenici nižih razreda OŠ Mate Lovraka. Pored programa nastave u prirodi, učenici su bili u kraćem izletu oko jezera, veslali su u čamcu i igrali se po lijepom sunčanom vremenu. Među učenicima bili su naši poletarci iz jata "Žuti lavovi" predvođeni najiskusnijom pčelicom Sarom Ladović. Nakon za učenike veoma zanimljivog veslanja možda se poveća broj članova ovog jata.

 • 01.05.2010. Izlet na Humku i Garić grad

  Na izletu je bilo 24 poletaraca i izviđača i 16 brđana. Do Vilenjaka smo se prevezli automobilima a dalje pješice u dva pravca prema Humci. Tu nas je već čekao predsjednik Kluba brđana Jelen sa upaljenom vatrom u ognjištu. Brđani su se odmah primili roštiljanja a poletarci i izviđači potražili su poznati izvor ispod Humke. Nakon jela krenuli smo do Garić grada i usput probali vodu iz izvora uz cestu. Ostaci starovjekovnog grada dočekali su nas sa obnovljenim prilaznim mostom. Bilo je uzbudljivo popesti se na najviši dio očuvane utvrde. U povratku smo se razvukli i razdjelili po grupama prema tome tko je imao više kondicije. Na začelju kolone je Sokol vodio dvije najmlađe pčelice koje su po dolasku na Humku preplašili Edi i Ivan odlično se kamuflirajući ispod granja. Nakon kraćeg odmora i pospremanja vratili smo se do Vilenjaka preko predjela koji se zove Kozara. Sunčan dan uz mali povjetarac bio je pogodan za ostvarenje ovog za neke malo napornog izleta.

 • 24.04.2010. Dan planete - čišćenje šume

  Tradicionalno izviđači su uz Dan planete Zemlja organizirali čišćenje divljeg odlagališta otpada u šumi uz cestu Kutina - Mišinka. Na istom mjestu čistili smo i prošle godine kada smo odvezli dva kamiona otpada. Ove godine je bilo nešto manje otpada koji je stao u jednu traktorsku prikolicu. Za očekivati je da će ovo divlje odlagalište biti sanirano do iduće godine, naročito kada se postavi ulazna rampa na taj odvojak ceste. Sudjelovali su poletarci iz Jata Djeca prirode i Žuti lavovi, izviđači iz patrole TNT i brđani. Na akciji su sudjelovali i djelatnici Šumarije Kutina sa traktorom. Od iduće godine idemo na novu lokaciju.

 • 18.04.2010. PSIČ 2010

  U Katoličkim Čairama od 16. do 18. travnja održan je Proljetni susret izviđača – Čaire 2010. Organizirano je takmičenje u Državnom izviđačkom višeboju u kojem je sudjelovalo 17 ekipa.

  Takmičenje se bodovalo za 2. kolo izviđačke lige. Pobijedila je ekipa „Feniks“ iz Skautskog kluba „Split“, druga je bila ekipa „Junior vidra“ iz 28. Samostalna družine Dubrava-Zagreb a treća ekipa „Leopard“ iz Skautskog kluba „Split“. Pehare i nagrade podijelio je izaslanik gradonačelnika Kutine Stjepan Sviben.

  Na akciji je ukupno s organizatorom bilo 109 sudionika. Organizaciju akcije vodila je Uprava odreda uz pomoć izviđačkih vođa, članova Kluba brđana „Pegla“ i novih izviđača iz Kutinske Slatine.

 • 07.04.2010. Svjetski dan zdravlja

  Ispred Robne kuće održane su aktivnosti vezane uz Svjetski dan zdravlja. Među nekoliko sudionika bili su i članovi odreda koji su podigli šatore na asfaltu i uredili štand s temom "Promicanje života u prirodi i čuvanje prirode". Cijela ova manifestacija održana je pod nazivom "1000 gradova - 1000 života - urbano zdravlje je bitno".

 • 29.03.2010. Sokolovi tići na KOT-u

  Ekipa "Sokolovi tići" sudjelovala je na Kriškom orjentacionom takmičenju održanom od 26. do 28. ožujka. Ekipa u sastavu Sokol, Ivan Tošo, Semy, Ivan Miljan  i Edi osvojila je 12 mjesto, odnosno 5 mjesto od ekipa koje sudjeluju u Izviđačkoj ligi - starija kategorija. Ukupno je sudjelovala 21 ekipa. Izjava vođe ekipe: "Staza je bila naporna, padala je povremeno jaka kiša i takmičenje je poslužilo kao škola za buduće sudjelovanje na DION-u".

 • 26.03.2010. Svjetski dan voda - drugi dio

  Danas su u ICP-u održane aktivnosti za drugi dio učenika nižih razreda OŠ Banova Jaruga, koji zbog kiše nisu mogli doći na sam Svjetski dan voda. Ukupno je stiglo 38 učenika, 5 učiteljica i dvoje roditelja. Organizirane su radionice izrade plakata, pročišćavanja vode, podizanja šatora, vezanje čvorova i veslanje u gumenjaku. Veslanje i čvorove obavili su naši Pipin i Ema (Puškarić) a šator je vodila učiteljica Sanja, koja je u mladosti bila u izviđačima. Ovom aktivnošću nastavljena je uspješna suradnja sa OŠ Banova Jaruga koja će se nastaviti tijekom ove godine.

 • 25.03.2010. Danas u Večernjaku

   

 • 22.03.2010. Svjetski dan voda

  Opća skupština UN je rezolucijom od 22. veljače 1993. odlučila da se svake godine 22. ožujka obilježi kao Svjetski dan voda.

  Voda, odnosno molekula vode, ima posebna fizikalna i kemijska svojstva koja ju čine vrlo važnim biološkim i ekološkim čimbenikom živog svijeta na našoj Zemlji. Bez vode bi život na Zemlji bio nezamisliv.

  Kišni sumorni dan nije spriječio odvijanje planiranih aktivnosti u ICP-u za učenike nižih razreda Osnovne škole Banova Jaruga. Došao je 41 učenik sa svojim učiteljicama. Organizirane su radionice koje su vodili Pipin i Sokol. Usprkos kiši organizirano je veslanje u čamcu, što je učenike posebno razveselilo. Na rastanku većina je izrazila želju da dođu opet.

 • 20.03.2010. Aktivnosti uz Svjetski dan voda

  U Izviđačkom centru Pakra održana je akcija posvećena Svjetskom danu voda koji se obilježava 22.3. Nakon uvodnog izlaganja predsjednika Darka koje je bilo posvećeno značaju voda za život na zemlji, aktivnosti su nastavljene po radionicama: čvorovi, signalizacija, vatra, kuhanje vode i šator. Zbog izuzetno jakog vjetra organizirano je samo kratko veslanje u gumenjacima.

 • 07.03.2010. Lonjsko polje

  Dan poslije: Lonjsko polje za opuštanje mišića.

 • 06.03.2010. Brđanski izazov na Moslavačkoj gori

  Članovi kluba brđana Pegla i prijatelji sudjelovali su na planinarskom pohodu na Moslavačku goru. Ukupno je bilo 27 sudionika, 15 članova kluba, 10 prijatelja i dva psa. Prohladan sunčani dan bio je idealan za uspon od Vilenjaka do Humke. Išlo se težom stazom a uspon je otežavao i snijeg. Staza je bila klizava a nekima su se noge namočile odmah na početku. Predah je bio u novo uređenom izletištu Šumarije Kutina izgrađenom na mjesto nekadašnje lovačke kućice Srna. Većina je nastavila pohod prema Garić gradu a manja grupa ostala je uz zapaljenu vatru u kaminu. Prohodalo se oko 20 km za 5 sati. Završetak je bio na Betlehemu uz Milkin lovački gulaš i Slavkovo vino. Video zapis Spomenka Karića na ovom linku.

 • Ostvarivanje izviđačkog programa u odredu: IZVRSNO.

  Načelnik SIH-a objavio je tablicu iz koje je vidljivo ostvarivanje programa za 2009/2010.g. Mi smo među 12 odreda koji imaju ocijenu "izvrsno".

  Ocjenjuje se: višednevna aktivnost (logorovanje), naobrazba kadrova, sudjelovanje na natjecanjima i akcijama.

 • 27.02.2010. Izviđački izazov u Večernjaku

   

 • 20.02.2010. Izviđački izazov 2010

  Četvrti Izviđački izazov okupio je najviše sudionika do sada. Ukupno je bilo 87 učenika iz svih kutinskih osnovnih škola, 6 nastavnica, 4 djece azilanata, 20 poletaraca i 14 izviđačkih voditelja, ukupno 131 sudionik. Akcija je održana u dvorani Sportskog centra. Jedanaest ekipa takmičilo se u: poznavanju putnih znakova, slaganju makete vatre, vezanju čvorova, signalizacija zastavicama, gađanju loptom u koš, nošenje ranjenika, puhanje u čašu, pikado, gađanje loptom u gol i slaganju puzzli. Van konkurencije održano je takmičenje u potezanju konopa. Najbolja je bila ekipa Divlji puhovi iz OŠ Vladimira Vidrića, predvođena nastavnicom Sanjom Labus.

  Ukupni poredak:

  1. Divlji puhovi OŠ V.Vidrića
  2. Leopardi OŠ M.Lovraka
  3. Dunja OŠ S.Kefelje
  4. Žubor OŠ Z.Franka
  5. Gepardi OŠ M.Lovraka
  6. Vidre OŠ V.Vidrića
  7. Munje OŠ M.Lovraka
  8. Black lains – mješana ekipa (azil, OŠ Repušnica, OŠ B.Jaruga)
  9. Labudovi s Pakre OĐ B.Jaruga
  10. Mrvice OI Betlehem
  11. Betlehem OI Betlehem
 • 13.02.2010. Načelnik SIH-a u kontroli

  Po drugi puta posjetio nas je načelnik SIH-a Edi Perić. Stigao je u kontrolu naše patrole TNT koja radi u sustavu implementacije izviđačkog programa. Patrola je uspješno prošla provjeru dijelova znanja koja su ostala otvorena od zadnje provjere. Jedan od uvjeta bila je izrada makete logora. U nastavku načelnik je vodio razgovore sa Darkom, Ladom i Pipinom. Govorilo se o predstojećoj smotri i organizaciji drugog kola Izviđačke lige za mlađu kategoriju. Za smotru se prijavilo oko 800 sudionika pa će Vijeće SIH-a morati donijeti odluku da li odustati ili ne. Naime manji broj sudionika znači i manje novaca potrebnih za organizaciju. Razjašnjena je nedoumica oko organizacije odredskih logora na smotri. Odredi dižu i organiziraju život svojih sudionika u vlastitim logorima. Program će se provoditi tako da će se formirati veće skupine sudionika koje će provoditi izviđački program. Znači poletarci i izviđači se vraćaju u svoje logore na prehranu i provođenje ostalih aktivnosti. Obzirom da se još nije javio organizator za drugo kolo Izviđačke lige, načelniku smo predložili organizaciju zajedno sa izviđačima iz Garešnice u Izviđačkom kampu Dišnik. Biilo bi logično da se organizacije prihvati netko iz Zagreba, zbog dosta ekipa koje se takmiče u ligi, a konačna odluka donijeti će se nakon razgovora sa zagrebačkim odredima. Dogovarala se i mogućnost organiziranja predstave-igraonice za učenike nižih razreda razreda osnovnih škola čiji je autor i izvođač Edi. Kao i uvijek do sada Edi je bio ugodan sugovornik i želimo mu uspjeha u sastavljanju nove Uprave SIH-a.

 • 07.02.2010. Ivan Todorović na SOK-u

  Ivan "Tošo" sudjelovalo je od proteklog petka do nedjelje na Susretu operativnih kadrova SIH-a održanom u Hostelu "Karlovac" u Selcu. Kao vođa družine sudjelovalo je u radionici kojoj je bila tema održavanje "I - spota" - susret izviđača istraživača. Posebna gošča susreta bila je Dea Ajduković iz Hrvatskog debatnog društva koja je poradila sa vođama na njihovim govornim i komunikacijskim vještinama. Donio nam je i novosti vezane uz održavanje 9. Smotre SIH-a. Tako smo saznali da je zbog malog broja pretprijava moguće otkazivanje Smotre i detalje oko organizacije same Smotre. Zadnji dan susreta raspravljalo se o sustavu natjecanja i bilo je prijedloga za poboljšanje samih natjecanja. Putovao je sa izviđačima iz Novske i Vinkovaca u kombiju koji se u povratku prevrnuo u jarak  u Novoj Subockoj. Na sreću Ivan tada više nije bio u njemu. Putnici kombija nisu ozlijeđeni.

 • 09.02.2010. Počeo rad u Međuriću

  Patrola na plovidbi prošle godineObnovljen je rad patrole izviđača u Međuriću (do sada zvali su se Orlovi s jezera). Održana su već dva sastanka i patrola je promjenila ime u MRVICE. Patrolu vodi Semy i prema najavama aktivno će se uključiti u sve akcije planirane za ovu godinu. Za sada ih ima devet.

 • 06.02.2010. Izborna skupština

  U Domu Betlehem održana je Skupština odreda uz prisustvo 17 članova s pravom glasom (od ukupno 30) i 12 poletaraca i izviđača (bez prava glasa). Prema Statutu pravo glasa imaju članovi sa poslovnom sposobnošću do 26 godina starosti i stariji članovi koji obavljaju neku dužnost. Podneseni su izvještaji o radu, financijskom poslovanju i stanju imovine odreda te izvještaj Nadzornog odbora. Donijet je Plan rada i Plan prihoda i rashoda za 2010.g. Skupština je donijela Odluku o izmjeni Statuta odreda: izmjena mandata članova tijela udruge (do sada 2 godine - od sada 4 godine) te izmjene sjedišta udruge (Crkvena 48).

  Obzirom da je mandat Uprave i Nadzornog odbora istekao ovo je bila Izborna skupštine. Promjenom Statuta slijedeća izborna bit će za 4 godine (2014).

  Nova Uprava odreda:

  1. Darko Kosina, predsjednik (starješina odreda)
  2. Davor Ladović, načelnik
  3. Ivan Mikulić, tajnik
  4. Siniša Sokolović ekonom
  5. Ivan Todorović vođa družine izviđača i poletaraca Plavi labud
  6. Milan Jelenčić, vođa Kluba brđana Pegla
  7. Tošo Todorović, član uprave

  Novi Nadzorni odbor:

  1. Marko Nježić
  2. Štefica Vuković
  3. Eva Todorović

  Novi (stari) starješina odreda na kraju se  zahvalio u ime nove Uprave na ukazanom povjerenju i posebno pohvalio sve vođe jata, patrola i družine na dobrom radu u protekloj godini s nadom da će se tako nastaviti i dalje. Posebno je pohvalio ekipu TNT za osvajanje prvog mjesta u Izviđačkoj ligi (pljesak) te načelnika odreda Ladu koji ju je uspješno pripremio i vodio.

 • 23.01.2010. Zimske igre

  Na igrama je sudjelovalo 32 člana i to: poletarci, izviđači i članovi Uprave odreda. Igre su započele u prostorijama odreda s pjesmom a nastavljene kod Sportskog centra (na parkingu i u holu). Tu se puhalo u PVC čašu, slagale su se puzle. Od 11 do 13 sati dobili smo na korištenje sportsku dvoranu Gimnazije. U dvorani se trčalo u vreći, vezalo čvorove, gađalo loptom u koš i gol, nosila ping-pong loptica u žlici i potezalo uže. Zanimljiva je bila nogometna utakmica u kojoj su sudjelovali svi sudionici i svi su trčali za loptom. Branili su Darko i Lada, stim da je Lada primio više golova a skoro sve mu je smjestio Pipin. Sve u svemu lijepo smo se zabavljali ove hladne subote. Slijedeće okupljanje je 20. veljače u dvorani Sportskog centra gdje će se održati 4. Izviđački izazov za učenike osnovnih škola.

 • 19.01.2010. Lada u Vijeću SIH-a

  Davor Ladović - Lada, načelnik odreda, uključen je u Vijeće SIH-a na sjednici koja je održana u Lovačkom domu "Muljava" 20. studenog prošle godine. Napokon imamo predstavnika u najvišem organu Saveza izviđača Hrvatske. Nije da nam nisu to dali do sada, ali nitko se nije htio prihvatiti te dužnosti. Sada imamo predstavnika koji je dovoljno upoznao funkcioniranje našeg Saveza vodeći ekipu TNT kroz natjecanja Izviđačke lige. Čestitka!

 • 02.01.2010. In memoriam

  Umro je Vlado Kovjanić Škota prvi voditelj organiziranog jedrenja na Banovljanskom jezeru. Škota je bio višegodišnji voditelj Jedriličarske sekcije Kluba SAM iz Kutine u sklopu koje se počelo u Kutini sastavljati jedrilice klase Optimist. Iza toga slijedila je organizacija škole jedrenja i Kampa Optimist na Banovljanskom jezeru te prva suradnja sa izviđačima koji su sudjelovali u organizaciji kampa. Temelji na kojima je izgrađen Izviđački centar Pakra izgrađeni su pod njegovim vodstvom i planirani su za izgradnju objekta za jedrenje na Banovljanskom jezeru. Zbog raznih okolnosti objekt nije nikad dovršen a Škota se pridružio u izgradnji našeg izviđačkog centra. Sudjelovao je u uređenju kuhinje i blagovaonice.

  Neka mu je vječna slava. Na slici sudionici jednog od Kampova Optimist na sjevernoj strani Banovljanskog jezera.

   

 • 29.12.2009. Novogodišnji domjenak na Betlehemu

  Dvadesetak članova (Uprava odreda, Nadzorni odbor i brđani Kluba Pegla) družili su se na Betlehemu i razgovarali o godišnjoj skupštini i obilježavanju 50 godina rada odreda. Pipin je predložio da se proslava održi 15. svibnja u Domu Husain sa slijedećim programom: priredba na pozornici, prigodni govor, predstavljanje aktivnih članova odreda i njihov program, video prezentacije aktivnosti od 1960.g., razgovori sa starim članovima... Sve uz živu muziku, jelo i piće. Pozvati sve sadašnje i bivše članove, roditelje, prijatelje, predstavnike drugih odreda, predstavnike vlasti... Na kraju je dogovoreno da detalje razradi organizacijski odbor u kojem su svi članovi Uprave plus Marko Nježić, Milan Jelenčić, Željko Erdelji, Marija Klašnja...

  Godišnja skupština održat će se u subotu 6. veljače s početkom u 18 sati na Betlehemu. Skupština je izborna i predlaže se da sadašnja Uprava nastavi i dalje voditi odred. Za nove članove Uprave predlažu se Ivan Todorović i Željko Premuš.

 • 20.12.2009. Betlehemsko svjetlo - zadnji dan akcije

  Završetak akcije Betlehemsko svjetlo mira 2009 počeo je unosom u crkvu u Repušnici, pa u K.Slatini, Husainu, Ilovoj i Međuriću. Od 10.30 Svjetlo je bilo izloženo na Božićnom sajmu. Akcija je završena unosom u crkvu Svete Marije Snježne u Kutini. Slike govore više od riječi (u nastavku).

 • 17.12.2009. Betlehemsko svjetlo u gradu

  Danas je patrola TNT unijelo Betlehemsko svjetlo u gradsku vijećnicu na početku sjednice Gradskog vijeća.

 • 15.12.2009. Danas u Večernjaku

 • 14.12.2009. Betlehemsko svjetlo u županiji

  Zamjenik županice Sisačko-moslavačke županije Andrija Rudić i pročelnik Upravnog odjela županije za obrazovanje prof. Lovreković primili su izaslanstvo odreda koje im je donijelo Betlehemsko svjetlo mira. U izaslanstvu su bili Marko Todorović, Mario Miljan, Ivana Petrlić, Luka Milosavljević i Ivan Mikulić Pipin. Na početku je Marko pročitao prigodnu poruku a nakon toga je Mario prenio Svjetlo sa naše svjetiljke na županijsku svijeću. Dožupan Rudić se zahvalio na donošenju Svjetla te dodao da željama uz Betlehemsko svjetlo mira treba dodati i još jednu želju - za toleranciju među ljudima. Interesirao se za prenošenje Svjetla u ostale dijelove županije te se obvezao da će stupiti u kontakt sa župnicima i ponuditi im da prenesu Svjetlo sa županijske svijeće. Andrija Rudić bio je član odreda u sedamdesetim godinama prošlog stoljeća. Pipin je upoznao domaćine sa detaljima vezanim uz povijest Betlehemskog svjetla. Na kraju se malo pričalo i oko financiranja udruga iz županijskog proračuna.

 • 14.12.2009. Umro Slavko Bjažić Brko

  Umro je Slavko Bjažić - veliki čovjek koji je skoro cijeli život posvetio izviđačima. Vodio je Savez izviđača Hrvatske od 1950.g. do umirovljenja. Idejni tvorac i direktor Otoka mladosti. Pričao mi je kako je došao na ideju da jedan do tada pusti otok na kome su obitavale samo zmije pretvori u centar za ljetovanje djece i mladih. Obzirom da je rođen u nedalekom Zlarinu, jednog dana prolazeći svojom brodicom pored Obonjana, zamislio je ono što je u narednim godinama i ostvario. Tisuće mladih ljudi iz cijele tadašnje države izgrađivalo je otok. Prvi graditelji iskrcali su se iz čamca i plivali do obale jer nije bilo pristaništa. Kada je grad Šibenik nasilno oteo Otok mladosti, Slavko se sav posvetio radu na povratu otoka izviđačima. Kada na Googlu upišete Slavko Bjažić možete pročitati niz članaka iz tiskovnih medija u kojima naglašava kako je nemoralno djeci oduzeti jedan otok.

  Citat iz Slobodne Dalmacije:

  "Imaju li oni djece ?

  Slavko Bjažić, autor samog projekta "Otok mladosti" i voditelj otoka u vremenu od 1971. do 1991. godine, tvrdi da šibenski političari danas razmišljaju kao da nemaju djecu.

  - Što oni znaju o poletu onih koji su golim rukama jurišali na surovi kamen, koji su radili pod najjačim suncem kako bi stvorili svoj mladenački raj?"

  S njim nas veže i akcija NNNI (Ništa nas ne smije iznenaditi) koja je organizirana prvi puta 1967.g. na Gojlu sa preko 2000 izviđača. Bila je to akcija sa temom "općenarodna obrana" u kojoj su izviđači pokazali kako izviđačke vještine mogu pomoći u obrani zemlje. Te godine rodila se moja kći Tatjana u vrijeme kad sam ja sa kutinskim izviđačima organizirao "obranu" Gojla od napada "divezanata".

  Posljednji put smo se vidjeli 2006. godine prilikom održavanje Smotre na Otoku mladosti. Jednog dana organizirali smo posjet otoku Zlarinu a Slavko je odgodio svoj put u bolnicu na pretrage da bi dočekao izviđače u svom Zlarinu.

  Bio je oženjen Ivankom Potužak iz Banove Jaruge s kojom ima dvoje djece. Ivanka je poginula u prometnoj nesreći.

  Neka mu je vječna slava i HVALA za sve što je učinio za izviđače.

  Pipin

  Posljednji ispračaj bit će u srijedu 16. prosinca 2009. godine u 11:45 sati s krematorija na Mirogoju.

 • 13.12.2009. Betlehemsko svjeto u Zagrebačkoj katedrali

  Izaslanstvo odreda pridružilo se našim članovima koji su prisustvovali preuzimanju Svjetla u Beču. Izviđači Hrvatske okupili su se u parku Zrinjavac i u organiziranoj koloni krenuli prema katedrali. Svjetlo je unijeto i slijedila je misa na kraju koje je preuzeto Svjetlo. Ukupno nas je bilo 10.

  Nešto prije 15 sati Svjetlo je donijeto u Kutinu.

  Više slika u web albumu.

 • 12.12.2009. Betlehemsko svjetlo mira - Beč

  U pravoslavnoj crkvi u Beču danas je održano ekumensko slavlje u sklopu kojeg su izaslanstva europskih izviđača preuzela Betlehemsko svjetlo.  U izaslanstvu hrvatskih izviđača bili su naši članovi Eva, Marko i Mario.

  Povijest akcije BETLEHEMSKO SVJETLO MIRA

  Austrijska televizija ORF već dugi niz godina gaji humanitarnu akciju “Licht in Dunkel” (Svjetlo u tami) u vrijeme Božićnih blagdana u kojoj se godišnji prikupe veliki novčani darovi za razne vidove pomoći. Godine 1986. u TV-studiju Linz došli su na ideju da jedan dječak ode u Betlehem i u štalici Isusova rođenja upali svjetlo i donese u Austriju. Ideja je odmah bila provedena u djelo. Tri godine kasnije ovu inicijativu nastavljaju izviđači. Godine 1989. inž.Bertl Grunwald i 7. grupa izviđača “Rudolf von Habsburg” iz Beča organiziraju prije Božića akciju “Friedenslicht aus Betlehem” i pronose svjetlo iz Betlehema rukama izviđača u sve zemlje Europe.

  Od tada se svake godine u vrijeme Došašća u Beču okupe izaslanstva izviđača iz zemalja Europe i na ekumenskom slavlju u crkvi upale svjetla na svjetiljci donesenoj iz Betlehema i nose ih u svoje zemlje gdje ih dalje raznose u sve gradove i sela.

  Poštujući ekumenizam na svečanosti u Beču uvijek su prisutni predstavnici više vjerskih zajednica, katolici, evangelici i pravoslavci.

  U Hrvatsku je Betlehemsko svjetlo prvi donio 1991. godine iz Beča tadašnji predsjednik vlade Republike Hrvatske g.Franjo Gregurić, a od 1992. g. svjetlo donose izviđači.

  Kutinski izviđači donose Betlehemsko svjetlo od 1997. godine.

 • 11.12.2009. Registracija članova

  Danas smo poslali prijavu za registraciju naših članova u 2010. godini kod Saveza izviđača Hrvatske. Temeljem uplaćene članarine registrirano su 66 člana. Popis registriranih je pod "više". Registracija ostalih članova može se obaviti naknadno putem doregistracije. Zato ako niste na ovom popisu, ne očajavajte, platite članarinu i postanite član naše udruge koja iduće godine slavi 50 godina postojanja.

 • 04.12.2009. Sveti Nikola na Betlehemu

  Obilježili smo blagdan Svetog Nikole u Domu Betlehem zajedno sa djecom uključenom u Likovnu i Dramsku radionicu Društva Naša djeca Kutina. Na početku programa članovi Dramske radionice izveli su forum - kazalište s temom "Stop nasilju nad djecom". Vrlo zanimljivo osmišljena kazališna  predstava u kojoj sudjeluju i gledaoci. Slijedile su četiri radionice koje su vodili naše vođe. Središnji dio bila je svečanost u sklopu koje su podijeljena priznanja za osvojeno znanje poletaraca - Srebrni (drugi) let a izviđači su dobili Brončani i Zlatni javor. Devet pčelica i poletaraca dalo je svečano Obećanje i time su postali pravi članovi našeg odreda. Popis podijeljenih priznanja nalazi se pod "opširnije". Novim članovima podijeljene su izviđačke odore. Završilo se dolaskom Svetog Nikole koji je, u ovoj godini recesije nešto skromnije nego do sada, darivao djecu.

  Na spavanju u Domu ostalo je 30 naših članova.

 • 29.11.2009. Topo tečaj

  U Domu Betlehem od 27. do 29.11. održan je Tečaj iz topografije namjenjen za kategoriju istraživača. Ukupno je sudjelovalo 16 sudionika iz Ivanić Grada, Križa, Novske i Kutine. Voditelj tečaja bio je Aleksandar Tutić Tuto, član Uprave SIH-a zadužen za akcije. Tečaju su prisustvovali naši: Ivan Todorović, Ivan Miljan, Edi Ladović i Romano Jagatić.

  Više slika na linku.

 • 19.11.2009. TNT na predavanju

  Umjesto svog redovnog sastanka patrola TNT prisustvovala je u Knjižnici i čitaonici multimedijalnom predavanju "Planeti sunčevog sustava". Predavač je bila Vlatka Vidiček-Dam, nastavnica u OŠ Mate Lovraka i predsjednica Društva Naša djeca. Interes je bio velik tako da se u prostoru knjižnice tražila slobodna stolica. Posjetioci su mogli vidjeti prikaz svih planeta sunčevog sustava. Pored video projekcije prikazane su i makete iz kojih se mogao usporediti omjer veličine planeta, od sitnog Plutona do ogromnog Jupitera. Našim izviđačima predavanje je koristilo za stjecanje znanja koje je uvjet za dobivanje Zlatnog javora.

 • 14.11.2009. Bivak na Betlehemu

  Prvo jesensko okupljanje članova odreda održano je od petka do subote u Domu Betlehem. Sudjelovalo je 31 sudionika i to poletarci jata "Narančasti tigorvi", "Žuti lavovi" (novo jato) i "Djeca prirode". Program bivka sastavio je i vodio vođa družine Ivan Todorović a pomagali su mu vođe jata i ostali članovi patrole izviđača TNT. Logistička potpora bili su Lada, Tošo i Pipin.

  U petak su održane četiri radionice: klinasto pismo, nevidljivo pismo, pročišćavanje vode i vezanje čvorova. U subotu do podne održana je terenska igra u šumi nedaleko Betlehema u kojoj su poletarci pokušavali "zarobiti" TNT-ovce. Bilo je prekrasno kretati se šumom prekrivenom bojama jeseni i promatrati padanje posljednjih listova sa grana drveća. Rastanak je bio uz najavu novog okupljanja 4. prosinca. Više slika u nastavku.

 • JOTI - objavljeni web logovi sudionika akcije

  Svjetska skautska organizacija objavila je web logove sudionika ovogodišnje akcije JOTA-JOTI. Slijedeći link će vas odvesti do web stranice svih logova a na njemu potražite naš.

 • Zanimljivost iz svijeta skauta

  Mi uvijek ističemo podatak da upisom u izviđače automatski postajemo članovi više milijunskog skautskog bratstva. U svijetu ima preko 28 milijuna skauta koji djeluju u skoro svim zemljama. U mnogim zemljama je članstvo u skautima priznati društveni rad a roditelji rado daju djecu u skautske družine jer znaju da će tu naučiti navike, znanje i vještine koje će im dobro doći u budućem životu.

  Skautizam je naročito poznat u Americi pa su tako skauti bili Američki predsjednici: Theodore i Franklin Roosevelt, Dwight Eisenhower, John Kennedy, Gerald Ford, Bill Clinton i George W. Bush i sadašnja Državna tajnica Hilary Clinton.

  A u ostalom svijetu: Engleska kraljica Elizabeta II, Švedski kralj Carl Gustav XVI, bivši britanski premijer John Major. 142 američka astronauta bili su skauti a najpoznatiji je Neil Armsstrong (prvi čovjek koji je stupio na Mjesec). Skauti su bili i glumci: Henry Fonda, Harrison Ford, James Stewart i Richard Gere. Bilo ih je i među poznatim pjevačima: Paul McCartney, George Michael, Jim Morrison i Keith Richards. I poznati osnivač Microsofta i jedan od najbogatijih ljudi na svijetu Bill Gates.

  U njihovom životu i karijeri važnu ulogu su odigrali izviđači. Možda će i u vašoj. Zato priključite nam se!

 • 31.10.2009. Načelnik SIH-a u kontroli

  Edi Perić došao je  izvršiti kontrolu kako patrola TNT ostvaruje izviđački program. Kontrola je obavljena u prostorijama odreda a prisustvovalo je osam članova patrole te Lada i Darko. Kod članova patrole obavljena je provjera njihovog izviđačkog znanja, te je ustanovljeno da treba obraditi još neke teme.  Provjera će se ponoviti iduće godine.

  Savez izviđača Hrvatske prije dvije godine pokrenuo je aktivnost Implementacija izviđačkog programa. Izviđačke patrole su se mogle prijaviti i tijekom implementacije promatra se njihov rad na ostvarivanju izviđačkog programa. Sudjelovanje ima i svojih koristi u vidu manje participacije u snašaju troškova na akcijama SIH-a. Na kraju cilj je da se poboljša rad izviđačkih udruga i da izviđači rade ono što se od njih i očekuje: učenje djece i mladih kroz sustavne aktivnosti na izviđačkom programu. Inicijativa načelnika SIH-a naišla je na oprečna mišljenja izviđačkih udruga. 

 • 24.10.2009. Čarolija boja

  U organizaciji Udruge "Izazov" organizirana je likovna radionica u Sportskom centru. Od naših je došao samo Romano te je uz pomoć Likovne radionice DND-a naslikao ovu sliku.

 • 25.10.2009. Izlet u Saborsko

   

  Po dosta lošim vremenskim uvjetima uspješno je proveden ovogodišnji "Brđanski izazov u Lici". Ukupno nas je bilo 17 a najmlađi sudionik je šestogodišnji Vilim. U subotu se kretalo rutom od Saborskog do Javornika, rubnim dijelom Nacionalnog parka Plitvice. Bilo je naporno obzirom da je tijekom šestosatnog pješačenja padala kiša. Po povratku osušili smo odjeću i obuću a u nedjelju obišli vrelo rijeke Jesenice. Vrlo dojmljiv prizor burnog izbijanja vode ispod stijene koja nastavlja svoj kratki tok od oko 3 km do naselja Lička Jesenica gdje ponire.

  Smještaj je bio u kući Ivana i Ivanke Vuković koji su nam bili gostoljubivi domaćini i vodiči. Sudionici su bili iz Ploča, Zagreba, Repušnice i Kutine a predvodili su nas naši Vukovići iz Repušnice. Već su pali novi planovi: u studenom izlet na Humku, za iduću godinu: lipanj Rakovica, kraj kolovoza kamp i plovidba po Gackoj. Više slika u web albumu.

 • 24.10.2009. Ulicama Varaždina

  Sa dvije ekipe sudjelovali smo na akciji "Ulicama Varaždina". Ekipu "Betlehem" činili su poletarci Barbara, Lana, Dominik i Luka te Karlo i Ivan. U ekipi "Pegla" bili su Sokol, Antonija i Mario. Staza je imala 10 kontrolnih stanica a na kraju "Betlehem" je osvojio 24. mjesto od ukupno 41 ekipe. Pored prijelaska staze poletarci su se igrali s ostalim sudionicima akcije. Zadovoljni smo našim sudjelovanjem i želim da tako nastavimo i na slijedećim akcijama. Ivan Tododorić

   

   

   

 • 18.10.2009. JOTA - JOTI

  Patrola TNT uspješno je sudjelovala na svjetskoj akciji JOTI (Jamboree On The Internet). Aktivnost je održana u prostorijama Zajednice tehničke kulture (Informatičkog kluba Bit) a sudjelovalo je devet članova patrole (Romano, Karlo, Mario, Marko, Edi, Ivan Miljan, Luka, Ivan Šimun i vođa Ivan Tošo). Akcija je počela u subotu u 00.00 sata a uspostavljeni su kontakti sa izviđačima iz više od šezdeset zemalja. Kontakti su uspostavljeni putem programa za chat (IRC) a sve je nadzirao hrvatski tim za JOTI.

  U nedjelju do podne došlo je još i troje poletaraca (Darija, Marin i Luka) koji su se isto spojili na chat a član Radio kluba Kutina Zdenko Lončarić demonstrirao je komunikaciju na JOTA (Jamboree On The Air). Ivan Todorović, voditelj i organizator našeg sudjelovanja na akciji sređuje podatke koji će biti objavljeni na WebBlogu akcije.

 • 15.10.2009. Sajam udruga

  Obilježavajući Europski tjedan demokracije u Sportskom centru održan je Sajam udruga Grada Kutine. Predstavila se većina udruga a među njima i mi. U 10 sati održano je svečano otvaranje Sajma a nakon kraćeg pjevačkog programa, posjetitelji su razgledali eksponate s kojima su se predstavile udruge. Na našem stolu bile su fotografije, topografski pribor, ljetopisi i ostali promidžbeni materijali. Posjetiteljima su zorno prikazivali izviđačke aktivnosti Lucija, Ozana i Luka a nadzirali su ih Lada i Pipin. Naš stol obišao je dogradonačelnik Željko Uzel i posebno se interesirajući za naše aktivnosti vezane uz reviziju trigonometara. Više o tome sa fotografijom naših na gradskom portalu ovdje.
 • 11.10.2009. Slika iz povijesti odreda

  Zahvaljujući Bobi dobili smo fotografiju ekipe koja je osvojila u trajno vlasništvo prijelazni pehar takmičenja na Vodnu iznad Skoplja. Na slici su redom od gore lijevo: Milan Jelenčić Jelen, Ančica Križanić, Dragutin Friščić Braco, Suzana Felc Suzy i Boris Felc Bobo. Zanimljivo je da je ta ekipa treću godinu kada je trebala osvojiti pehar u trajno vlasništvo u Skoplje putovala avionom. Bili smo tada jaki na prostoru bivše države - dođemo, takmičimo se i pobjedimo.
 • 09.10.2009. Bruno Zebić - pjevač i izviđač

  Na početku kulturno-zabavnog programa na proteklim Jesenskim susretima dvije pjesme otpjevao nam je poznati kutinskih pjevač Bruno Zebić. Prije pjevanja pojasnio je da je bio izviđač i pokazao da još uvijek dobro zna vezati izviđačke čvorove. Bruno je bio aktivan izviđač u sedamdesetim godinama prošlog stoljeća. Bio je član legendarne ekipe odreda koja je u Skoplju osvojila tri puta za redom prvo mjesto i dobila u trajno vlasništvo prijelazni pehar. Potiče iz poznate izviđačke obitelji Majer koja je dala nekoliko aktivnih članova našeg odreda (Bojan zvan Cigo, Čedo, naša kuharica Jelka). Bruno je poznati pjevač pjesama uz tamburice, redoviti gost Požeškog festivala a njegova pjesma "Moslavačko dijete" postala je himna moslavčana. Pjevali smo je i mi na završetku Izviđačke smotre u Fužinama 2002.g. zajedno sa popovačanima, na pozornici pred 1500 izviđača. Očekujemo s Brunom daljnju suradnju naročito u aktivnostima Kluba brđana "Pegla".

 • 07.10.2009. Posjet gradonačelniku

  U Dječjem tjednu već tradicionalno naš gradonačelnik prima djecu. Ove godine prvi puta su došli i predstavnici djece iz udruga koje okupljaju djecu, a nas su predstavljali Karlo Dautović i Mario Miljan. Djeca su gradonačelniku postavljala razna pitanja vezana uz podizanje kvaliteta življenja i povećanje standarda u školama. Naši predstavnici su se samo predstavili i rekli da oni nemaju pitanje, što je gradonačelnik pretvorio u šalu. Ostalu djecu su pripremili odrasli sa razno raznim pitanjima a gradonačelnik je davao odgovore. Za sva pitanja vezana uz škole poručio je da to riješe ravnatelji škola. Kao predstavnik Gradskog dječjeg vjeća sudjelovao je i naš Marko koji je pitao kad će se Kolodvorska ulica pretvoriti u šetalište. Odgovor je bio da je to nemoguće zbog stanara u toj ulici i u Centru 2. U budućnosti će se izgraditi gradski trg na prostoru bivše tržnice i napraviti nova cesta od Kolodvorske do trga preko Kutinice, pa će se stvoriti pretpostavka da se dio Kolodvorske zatvori za promet.Više o tome ovdje.

 • 04.10.2009. Ekipa "Junior Vidra" osvojila Kup Betlehem 2009

  Nakon trodnevnog druženja i takmičenja završio je ovogodišnji Jesenski susret izviđača. Zadnjeg dana ostala je samo disciplina Paljenje vatre. Svečanost zatvaranja akcije započela je točno u 12 sati. Sudionike je pozdravio zamjenik gradonačelnika Kutine dr. Vladimir Mičetić i  načelnik Saveza izviđača Hrvatske Edi Perić.

  Progalešeni su rezultati takmičenja: prva je ekipa "Junior Vidra" iz 28. Samostalne družine izviđača Dubrava - Zagreb, drugi je "Zeleni plamničak" iz Odreda "Plamen Zagreb a treća je ekipa "Feniks" iz Skautskog kluba "Split" Split. Podjeljene su i drvene medalje za četvrto mjesto ekipi "Jelen 1" Odreda "Jelen Zagreb. Naša podmlađena ekipa TNT osvojila je 9. mjesto.

  Akcija je odlično organizirana za što smo dobili pohvalu sudionika i gostiju. Posebna zahvalnost voditeljima udruga koji su doveli ekipe i pomogli u suđenju a naročito Ratku i Denisu iz S.K. "Marjan" za pomoć u organizaciji takmičenja. Sveukupnu organizaciju je uspješno provela Uprava odreda predvođena Darkom, Ladom, Pipinom, Sokolom, Evom i Tošom a prehranu su odlično i ovaj puta odradili članovi Kluba brđana "Pegla" -  Krizmanići, Pero, Željac, Vlasta, Željka, mama Miljan, Snježana Cejpek, Dač, Marjan...  Pomoć u organizaciji pružili su i ostali naši članovi: Ivan Todorović, Ivan Miljan, Edi Ladović, Samanta i Denis Kosina, Maja Sabolić, Zoran Vidaković, Dražen Batrla, Bernarda i Stjepan Eldić.

 • 03.10.2009. JSI - dan drugi

  Ustajanje je bilo dosta rano (7 sati). Poslije doručka u 8 sati slijedio je start prve ekipe - ekipe Oganj iz O.I. Plamen. U razmaku od pet minuta startalo je svih 27 ekipa na stazi prema gradu. Kontrolke su bile na početku Mihanovićeve, kod bazena, kod crkve, u parku i kod stare gradske tržnice. Tu se digla tenda i kuhao se i dijelio ručak. U parku je bila atraktivna disciplina podizanje i rušenje šatora. 

  Poslije prvih 4 disciplina održanih prethodne večeri vodi ekipa Junior Vidra a naš TNT je četvrti.  

 • 2.10.2009. Jesenski susret - prvi dan

  Dolaskom sudionika započeo je ovogodišnji JSI - izviđačko takmičenje za veliki prijelazni pehar Kup Betlehem i Prvo kolo izviđačke lige za mlađu kategoriju (izviđači i planinke od 12. do 15.g.).

  Po dolasku podigli su se šatori pa zbog kiše srušili i sudionici su smješteni u Dom Betlehem i Dom Husain. Poslije večere započelo je takmičenje u disciplinama: Konstrukcija staze na karti, Test izviđaštvo, Test Prva pomoć, Prva pomoć praktično

  Sutra slijedi nastavak u slijedećim disciplinama: pronalazak Kontrolnih stanica u prirodi, test iz topografije, ulazak u KS pod kutem, izrada skice KS, izrada dnevnika puta, podizanje i rušenje šatora, signalizacija, vezivanje čvorova, izrada zaklona iizvođenje kulturno-zabavnog programa.  U nedjelju do podne bit će zadnja disciplina paljenje vatre i dovršetak eventualnih zaostataka od subote.

  U takmičenju sudjeljuje 27 ekipa iz slijedećih izviđačkih udruga:

  R.br. Odred Ekipa Članova Voditelja UKUPNO
  1 28. SDI Dubrava     6     27     1     28
  2 OI Plamen Zagreb     2      9     1     10
  3 OI Javor Zgreb     2     10     1     11
  4 OI Jelen Zagreb     2     10
      10
  5 OI Plavi pingvin     1      5     1      6
  6 SK Split     2     10     1      11
  7 OI Primorje Rijeka     1       4     1      5
  8 OI Siniša Pavković Križ     1       4     5      9
  9 OI Sjever Jug Rijeka     2       7             7
  10 SK Marjan Split     7     34     2    36
  11 OI Betlehem Kutina     1       4                 4
    UKUPNO    27    124    13   137
    Organizator          23
    SVEUKUPNO         160
 • 26.9.2009. Žedno jezero

  Dugo sušno razdoblje ostavilo je traga na Banovljanskom jezeru. Ovako mali nivo vode uobičajen je na kraju ljeta. Južna obala sada je postala velika pješčana plaža.

 • 25.9.2009. OŠ M.Lovrak na Betlehemu

  Danas smo u Domu Betlehem ugostili učenike tri druga razreda razreda OŠ Mate Lovraka i jedan iz područnog odjeljenja iz K.Slatine. Učenici su imali terensku nastavu u kojoj su upoznavali prirodu u okolici doma, a na kraju su se takmičili u štafetnom prijenosu jesenskih plodova.
 • 24.9.2009. Radna akcija

  Napokon smo detaljnije očistili podrum i dvorište u našem Domu u Crkvenoj ulici. Iako odaziv brđana nije bio baš prevelik, napravilo se skoro sve što se planiralo: očistio se podrum i pomoćno spremište u dvorištu, okresale su se grane vočaka, uklonila se žičana ograda... Još predstoji rad sa strojem na poravnanju dvorišta. Sudjelovali su: Darko, Lada, Pipin, Sokol, Marjan, Mario i Željac.

 • 17.9.2009. Mobilnost na biciklu

  Sudjelovali smo u obilježavanju Eurpskog tjedna mobilnosti u našem gradu. U 17 sati pred Sportskim centrom okupilo se oko 160 sudionika. Odred je organizirao Biciklijadu do Betlehema a sudjelovalo je oko 60 sudionika (većinom djece). Poslije pozdravnih govora, kolona biciklista predvođena našim Darkom, krenula je preko Kutinice u Mihanovićevu ulicu i dalje prema Betlehemu. Kraj našeg doma bio je kratki predah i povratak preko Kutinske Ciglenice. Svi sudionici ove manifestacije dobili su majice. Ostali sudionici sudjelovali su u pješačenju, trčanju i rolanju.

 • 29.8.2009. Bivak u Brezinama

  Održan je dvodnevni edukacijsko-rekreativni bivak u Brezinama. Bili smo gosti u Obiteljsko-poljoprivrednom gospodarstvu obitelji Mičević. Tata Damir i sin Filip bili su naši članovi. Gospodarstvo ima veliki voćnjak iz kojeg će ove godine ubrati 100 tona jabuka. Šatore smo digli u dvorištu, pa razgledali voćnjak, u noćnim smo satima igrali terensku igru "Napad na logor" i nakon toga se zabavljali uz logorsku vatru. Večeru nam je skuhao i dovezao tata Romana Jagatića. Drugi dan smo brali jabuke i posjetili stari mlin na rijeci Bjela kojim gospodari obitelj Lončarević već pet generacija. Bivak smo završili kupanjem uz branu mllina.  Ukupno je bilo 15 izviđača i poletaraca i tri odrasla voditelja i vozača. Opremu je sa vatrogasnim kombijem vozio Sokol.

 • 26.8.2009. Šumska škola SIH-a

  Marko, Ivan i Mario uspješno su završili školovanje u ovogodišnjoj Šumskoj školi Saveza izviđača Hrvatske koja je održana od 16. do 26.8. u Muljavi (Petrova gora). Ivan je dao kratku izjavu: Bilo je teško ali puno smo naučili.

  Marko Todorović završio je Tečaj za vođu patrole, Mario Miljan Tečaj za vođu jata a Ivan Todorović za vođu družine. Šumsku školu vode najistaknutiji izviđački voditelji i prenose svoje znanje i vještine na najperspektivnije izviđače iz cijele Hrvatske. Polaznici kroz raznovrsne oblike i metode rada te kroz osobni primjer voditelja stječu neprocjenjiva znanja za dobro vođenje jata, patrola, družina, udruga, a u kasnijoj životnoj dobi i zajednica udruga, Saveza izviđača Hrvatske ili postaju korisni članovi društvene zajednice kojoj pripadaju.

  Naš Mario na slici objavljenoj na Skautparku.
 • 23.8.2009. Bivak u ICP-u

  Tradicionalno prije početka škole članovi odreda okupe se na bivku u ICP-u. Ove godine od 20. do 23.8. bilo nas je 23 i još 10 izviđača iz Garešnice. Bilo je to lijepo druženje uz kupanje, veslanje, jedrenje, noćne terenske igre, nogomet, odbojku i KZP-e. Ugodnu atmosferu nije pokvarila kiša i zahlađenje koje je došlo tijekom zadnje noći. Garešnički izviđači iskoristili su ovu priliku da polože zavjet. Već smo dogovorili nastavak suradnje tijekom jeseni kada ćemo doći u Podgarić na branje kestenja.Više slika u nastavku ili u web albumu.

 • 11.8.2009. Dobrovoljno darivanje krvi

  Osam članova odreda danas je dalo krv u akciji dobrovoljnog darivanja koje tradicionalno organizira Klub DDK Petrokemije. Krv su dali:  Darko, Denis, Tošo, Sokol, Lada i Krizmanići - mama, otac i sin. Pomenimo da je dobrovoljno darivanje krvi plemenita akcija jer je krv neophodna pri težim operativnim zahvatima u bolnicama i za nju nema zamjene. Bravo za naše darivatelje!
 • 7.8.2009. Zalazak

  Ovu prekrasnu sliku snimio je Zole na Banovljanskom jezeru za svoj 35 rođendan.
 • 04.08.2009. Preminuo prof. Ivan Milat

  Umro je poznati kutinski akademski slikar prof. Ivan Milat. Bio je prijatelj djece i izviđača, naš aktivan član u šezdesetim godinama prošlog stoljeća. O njemu govori događaj iz 1962. godine sa akcije Kalnik, kada je odred dobio svoj prvi šator. Tada su kutinski izviđači sudjelovali u ovoj akciji hrvatskih izviđača i tijekom višesatnog pješačkog pohoda prema Kalniku, nakon odmora netko od sisačkih izviđača ostavio je šator (Tip PŠ) koji je do tada nosio. G. Milat ga je nagovarao da uzme šator no on je to odbio i onda smo ga mi ponijeli i dobili prvi šator u odredu.

  Bio je aktivan slikar skoro do kraja život i iza njega je ostalo bezbroj slika a među njima se posebno ističu trijemovi, zaštićeni spomenici starog graditeljstva Moslavine. Jedna od drvenih kuća koju je ovjekovječio je i naš novi Dom izviđača u Crkvenoj ulici. Prilikom proslave 45 godina rada odreda poklonio nam je portret Ivana Cejpeka Pegle. Bio je gost na likovnim kolonijama koje su održavane u Domu Betlehem. Ivan Milat ostat će u našim uspomenama i živjet će i dalje preko svojih likovnih dijela koja se nalaze u našim domovima. Neka mu je vječna slava!

  Životopis: http://www.blato.hr/kultura/ljeto/ljeto02/imilat/index.htm

   

 • 31.7.2009. "Logoru je došo kraj..."

  "Logor je srušen i više ga nema, no dogodine drugi se sprema"

  Važnija događanja zadnjih dana logora:

  28.7. - na noćnoj svečanosti na molu Barbara Dautovć dala je Obećanje poletaraca a Romano Jagatić, Katarina Mabić, Karlo i Luka Dautović dali su Zavjet izviđača, te su time i zvanično postali članovi velikog izviđačkog (skautskog) bratstva.

  29.7. - Ekipa u sastavu Valentin, Luka, Darko i Pipin osvojili su najviši vrh otoka zvan Glavica.

  30.7. - U jutro su spuštene zastave i službeno je logor završen. Obavljeno je zadnje kupanje i u 12.30 krenulo se trajektom za Trogir. Tu smo se smjestili u izviđačke prostorije a u 18.30 krenuli smo brodom za Split. Od Splita do Perkovića vozili smo se autobusom a dalje vlakom do Kutine. U Dugom Selu oprostili smo se od Valentina, Katarine, Tomislava i Lidije.

 • 28.7.2009. Logoru se bliži kraj

  Još dva dana i gotovo. Protekla dva dana su obilježili: nedjeljna duhovnost u mjesnoj crkvi i izlet u Trogir i Medenu. Za duhovnost zaslužna je obitelj Dautović, posebno mama Antonija koja je očistila crkvu a ostali su sudjelovali u čitanju svetih misli. Mario je uz gitaru vodio pjevanje svetih pjesama. O ovom događaju obaviješten je i svečenik iz Trogira.

  U ponedjeljak smo krenuli na izlet sa izlaskom sunca, prvim trajektnom u 6 sati. Po dolasku u Trogir smjestili smo se i doručkovali u prostorijama Trogirskih izviđača koje su smještene u staroj jezgri grada. Nakon toga smo išli pješice uz more do plaže uz hotelsko naselje Medena. Nakon više od sat hoda smjestili smo se u borovoj šumi uz more. Zabavljali smo se na prekrasnoj plaži punoj raznovrsnih sadržaja: pedalina, mini golf, kretanje u prozirnoj lopti po vodi... U hladu borove šume smo se odmarali i ručali. Pred veče smo se vratili brodom u Trogir i razgledali znamenitosti ovog grada koji je pod zaštitom UNESCO. Vodič nam je bila Jaca Jasminka Petrić, predsjednica OI Trogir. Nakon večere vratili smo se na Drvenik trajekotm koji polazi iz Trogira u 20.30. Po dolasku u logor vođa logora je zaprijetio svima da neće nikoga vidjeti budnog prije 8 sati slijedećeg jutra. I stvarno svi su umorni legli i spavali cijelu noć (kao i svake noći) a nad logorom su samo bešumno treperile zvijezde a u daljini se čuo šum valova. 

 • 25.7.2009. Vijesti sa Drvenika

  Pola logora je za nama. Što se od zadnjeg javljanja događalo. Bilo je polaganje vještarstva KURIR, najprije šutnja koju većina nije mogla položiti (šutjeti od doručka do večere), pa gladovanje, samovanje, prijenos usmene poruke i sakrivanje pismene poruke. Danas su na večernjem zboru proglašeni novi KURIRI u odredu: Luka i Karlo Dautović i Edi Ladović. Ivan Šimun i Romano Jagatić trebaju položiti šutnju i gladovanje u roku 6 mjeseci jer su ostale elemente položili. Danas su nam u goste došli stariji članovi Odred Trogir koje smo počastili sa gulašom a oni nas sa slanim inčunima. Druženje se nastavilo uz pjesmu i gitaru. 

   Sinoć je bio zanimljiv maskenbal u kojem su prvo mjesto osvojile Katarina i Ena sa maskom "Crvenkapica i bakica", drugi su bili Edi i Marko sa maskom "Škembači" a treći je bio Valentin sa izvedbom "Pijanac sa glavnog kolodvora".

  Sutra idemo u crkvu u koju rijetko dolazi svečenik pa će tu funkciju preuzeti Dautovići. U ponedjeljak smo cijeli dan u Trogiru uz razgledavanje grada i sa kupanjem u hotelskom naselju Medena. Pozdrav i pratite nas i dalje.

 • 22.7.2009. Dan 3

  Najvažniji događaj današnjeg dana je bilo polaganje vještina i vještarstava. Dorijan, Darija i Lucija položili su vještinu poletaraca RIBICA, a Dorijan još i ŽABICU.

  Vještarstvo PLIVAČ položili su izviđači: Stjepan, Bruno, Ivan, Karlo, Luka, Romano i Katarina. Edi i Karlo položili su prvi test iz vještarstva KURIR - ŠUTNJU dok su ostali kandidati pali tijekom dana (jer su progovorili).

  Na veče je bio kulturno-zabavni program koji se uz gitaru produžio do povečerja. 

 • 21.7.2009. Drugi dan logorovanja

  Prolazi i drugi dan našeg logorovanja. Danas se već bolje jede naročito nakon kupanja, plivanja i igranja u moru. Počela je smotra šatora koju obavljaju Semy i Tina. Šatori su uglavnom uredni samo im fale "patenti". Tijekom večeri na lučkom pristaništu Tina i Semy organiziraju "Igre bez granica".
 • 20.7.2009. Vijesti s logorovanja

  Našim dragim roditeljima i prijateljima javljamo da smo sretno stigli na Drvenik Mali.

  Grupa od 13 sudionika putovala je noćnim vlakom do Splita, pa busom do Trogira. Vlak je kasnio 2 sata (pokvarila se lokomotiva u Žitniću) pa smo bili u žurbi da stignemo na trajekt. Kod trajekta našli smo se sa našim starim prijateljima i članovima (jedini izviđači iz Šibenika) Brunom i Stjepanom. Po dolasku na teren dočekali su nas konačari koji su stigli osobnim autima. Odmah smo počeli sa smještajem po šatorima ili sobama. Slijedio je prvo kupanje pa svečano otvaranje logorovanja i ručak. Više o prvom danu može se vidjeti  iz slika.

 • 4.7.2009. Penta flaxerica

  Danas smo na jezeru vidjeli što sve mogu napraviti naši domišljati ljudi. Došle su dvije mlađe obitelji iz Popovače i zamolile nas da im posudimo čamac kako bi isprobali svoj patent: pentu - flaxcericu. Dakle na flaxerici Stihl umjesto rotirajućeg dijela za košenje umetnuli su prilagođenu malu elisu i sve to je uspješno pokrenulo čamac. Napravili su i prilagodbu da se to može montirati u mali gumenjak koji se koristi za kupanje na plaži pa će krenuti na more. 

   

 • 4.7.2009. Kraj kampa u ICP-a

  Danas dva tjedna nakon prekida konačno su spremljeni šatori koji su se sušili u spremištu centra. Ekipa TNT-ovaca obavila je taj posao koji nije bio ni malo lak jer su šatori srušeni po velikom pljusku a u njima je ostalo svašta. Centrale su stavljene na hrpu a kako je to teško bilo kompletirati mogu potvrditi Marko i Edi koji su obavili taj teži dio posla. Semy i Romano su pak slagali i tražili ostale dijelove (vrećice za klinove, za centrale i za cjeli šator). I kad je sve to bilo gotovo a šatori spremljeni počeo je monsunski pljusak (sat vremena). Izviđači su to iskoristili da se okupaju po kiši a na kraju je najgore prošla Semy koju su prevrnuli u kanuu skoro na sred jezera. 
 • 28.6.2009. Rukometaši u ICP-u

  Gosti Centra bili su mlađi kadeti RK Moslavina koji su na državnom prvenstvu osvojili četvrto mjesto pod vodstvom trenera Bruna Mikuličić. Roditelji koje predvode naši članovi Marija i Mišo Klašnja, te bivši članovi iz obitelji Grujičić organizirali su već drugu godinu za redom druženje u našem Centru. Pored dobre klope igrao se nogomet i odbojka a neizostavno je bilo veslanje u kanuima. Tmuran i kišovit dan nije uspio poremetiti planirani program ove jako kompaktne ekipe djece i roditelja. Želimo im da i dalje napreduju do prve ekipe kutinskih rukometaša. 

 • 18.6.2009. Moslavački list - vijest o prvacima

  I Moslavački list objavio je vijest o osvajanju Izviđačke lige. 
 • 20.6.2009. Olujno nevrijeme na Banovljanskom jezeru

  Ovako je danas izgledalo Banovljansko jezero. Uprkos kiši i vjetru patrola TNT uz pomoć starijih uspjela je srušiti i spremiti sve šatore. Sušenje će biti naknadno.

   

 • 20.6.2009. Kamp u ICP-u - prvi dio

  Jučer je počeo a danas završio kamp u ICP-u. Okupilo se 23 sudionika od čega 11 poletaraca, 6 izviđača, 1 istraživač, 1 učenik (član Radio kluba), Pipin i Lada. Prvog dana je bilo vruće vrijeme pa se iskoristilo za kupanje do večernjih sati. Drugog dana izviđači su podigli sklonište a poletarci su se igrali. Nakon toga je održana radionica u organizaciji Radio kluba u sklopu koje su se sudionici kampa upoznali sa osnovama elektronike i elektronske komunikacije. Prije ručka je stigla ekipa NET-a za koju smo demonstrirali izviđačke vještine te jedrenje i veslanje. Zbog jakog vjetra nismo uspjeli ploviti sa svih devet plovila koje posjedujemo (4 gumenjaka, 2 kanua i tri jedrilice Optimist). Vijest o kampu objavit će se večeras u 20.15 u vijestima NET-a a opširniju reportažu emitirat će u ljetnom programu.

  U po podnevnim satima započela je padati jaka kiša a kako su prognoze nepovoljne do sredine idućeg tjedna odlučeno je da se kamp prekine i nastavi po dolasku lijepog vremena.

 • 19.6.2009. Čestitka gradonačelnika

  Na adresu tajnika odreda stiglo je slijedeće pismo:

  Poštovani gospodine Mikulić, dragi izviđači,

  vijest o sjajnom uspjehu ekipe kutinskog Odreda izviđača "Betlehem" u izviđačkoj ligi 2008/2009. i zadnjem kolu izviđačke lige za mlađu konkurenciju, koja je održana protekli vikend u Bistri, izuzetno me je obradovala.

  To je još jedna potvrda mog uvjerenja da Odred izviđača "Betlehem" radi zaista kvalitetno i kontinuirano, što se vidi ne samo po brojnim uspjesima nego i po brojnim radnim i ostalim akcijama u koje se redovito uključujete kako bi Grad Kutina bio mjesto kvalitetnijeg življenja.

  Stoga vam svima od srca čestitam, želim još puno dobrih rezultata a Grad Kutina će vas pratiti kao i do sada u skladu sa svojim mogućnostima.

  S poštovanjem,

  Gradonačelnik mr.sc.Davor Žmegač 

 • 18.06.2009. TNT-e u Večernjaku

  U današnjem Večernjem listu objavljen je članak "Mladi Kutinjani ovogodišnji su pobjednici Izviđačke lige". 
 • 17.6.2009. Rukometašice u ICP-u

  Rukometašice Rukometnog kluba Lonia oproštaj od protekle natjecateljske sezone proslavile su u Izviđačkom centru Pakra. Ukupno je bilo oko 50 sudionika: prva i druga ekipa, treneri, članovi Uprave, roditelji, uža i šira rodbina. Djevojke su bili oduševljene našim centrom a naročito veslanjem po jezeru. Dok su odrasli pripremali peku i roštilj, djevojke su se otisnule na vodu i ubrzo naučile upravljati čamcima i kanuima. Poslije ručka organiziran je turnir u nogometu i odbojci. U smiraj dana opet se plovilo po jezeru sve do mraka. Boravak je završen uz muziku i ples. Sve u svemu možemo biti zadovoljni jer smo još jednom promovirali naš centar i mogućnosti koje pruža. 

   

   

 • 15.6.2009. Obilježavanje Međunarodnog dana izbjeglica

  Povodom Međunarodnog dana izbjeglica Prihvatilište za azil u Kutini organiziralo je danas prigodnu svečanost u Hotelu Kutina sa izložbom radova korisnika azila. Nazočilo je pet naših članova koji su između ostalog kušali specijalitete koje su spravile korisnice centra a potiču iz raznih zemalja. Program je nastavljen pred Robnom kućom a obilježavanje će trajati cijeli ovaj tjedan sa raznim sadržajima koji će upoznati javnost sa djelovanjem Centra. 
 • 14.6.2009. TNT-e prvi u Izviđačkoj ligi

  Kako smo i očekivali ekipa TNT-e postala je ovogodišnji pobjednik Izviđačke lige u mlađoj konkurenciji i kao nagradu osvojili su šator. Zadnje kolo održano je ovaj vikend u Bistri i tu su osvojili 5. mjesto.

  U četiri kola Izviđačke lige prvo mjesto su osvojili u Kutini i Vinkovcima, drugi su bili u Splitu, te peti u Bistri. Tablicu sa konačnim plasmanom objavit će se naknadno.

   

   

   

 • 11.6.2009. Piknik za roditelje i učenike

  Na blagdan Tijelova u ICP-u su se okupili roditelji i učenici 3. razreda OŠ S.Kefelje. Tijekom cjelodnevnog boravka djeca su se kupala u jezeru a roditelji družili uz roštilj i odbojku. 

  U večernjim satima okupila se proširena Uprava odreda i ekipa TNT-e te su odigrali uzbudljivu odbojkašku tekmu, malo roštiljali a Uprava je na kraju zasjedala skoro do pola noći. Donijete su važne odluke vezane uz predstojeći Kamp i Logorovanje. 

 • 10.6.2009. Semy i Edi proslavili završetak 8. razreda


  Naši vođe poletaraca završili su svoje školovanje u Osnovnoj školi Mate Lovraka i povodom toga organizirali su proslavu u ICP-u za cijeli svoj razred. Čeka ih srednjo-školsko obrazovanje a Uprava odreda se nada da će i dalje uspješno voditi naše poletarce. 
 • 8.6.2009. Učenici OŠ S.Kefelje u ICP-u

  Danas su gosti centra bili učenici 3. razreda OŠ S.Kefelje predvođene svojom učiteljicom Mirelom Pešut. U pratnji su bili roditelji a svi zajedni su oduševljeni našim centrom tako da su odlučili doći još jednom u četvrtak. Djeca su po običaju veslala u čamcu a jedan tata je naučio upravljati kanuom (nakon što se prvi puta prevrnuo) tako da je pomogao Pipinu u vožnji djece po jezeru. Lijep i sunčan dan omogućio je i kupanje u jezeru. 
 • 6.6.2009. Kupanje u Daruvaru

  Na akciji "Izviđački izazov" nagrada za prve tri ekipe bio je izlet na kupanje u Daruvar. Danas je to ostvareno a bilo nas je 75 od čega 30 učenika OŠ M.Lovraka, V.Vidrića i S.Kefelje. Ostali su bili naši članovi. Proveli smo cijeli dan u Termalnom vodenom parku koji pruža razne sadržaje u zatvorenim i otvorenim bazenima. Najviše interesa privukli su tobogani, jedan manji ali široki i jedan velike u kojem smo dobili besplatno jedan sat. Aranžman je uključio i ručak i prijevoz velikiiiim autobusom.

 • 30.5.2009. Biciklijada

  Uz Svjetski dan sporta odred već tradicionalno organizira Biciklijadu od Kutine do ICP-a. Ove godine nam je vrijeme malo smanjilo broj sudionika, tako da je bilo oko 80 biciklista, 20 gostiju bez bicikla i 20 organizatora. Ipak zadovoljavajući broj sudionika za sportski program koji se odvijao uz Banovljansko jezero. Mali nogomet, odbojka, veslanje i vještina vožnje na zadnjem kotaču bicikla zainteresirala je većinu sudionika. Pobjednici su dobili nagrade a svi sudionici pored majice i ručka imali su priliku sudjelovati u izvlačenju tombole. 

  Ispred kutinskog parka start za biciklijadu označio je zamjenik gradonačelnika g. Željko Uzel. Ovu akciju pomogli su mnogobrojni sponzori, a za sveukupnu odličnu organizaciju zaslužna je Uprava odreda uz pomoć patrole TNT i Kluba "Pegla". Hvala Radio klubu Kutina na praćenju kolone i koordinaciju putem radio-amaterskih stanica. 

 • 29.05.2009. Duga nad jezerom

 • 24.5.2009. Zborovanje izviđača Hrvatske

  Od 22. do 24.5. u Pakracu je održano Zborovanje izviđača Hrvatske na kojem je bilo 1200 sudionika. Odred je sudjelovalo sa 26 članova (poletarci, izviđači, istraživači i brđani). U subotu su istovremeno održavane Proljetne igre poletaraca Hrvatske i Državna izviđačka olimpijada. Na igrama su sudjelovali naši poletarci iz jata N.Tigrovi i D.prirode, a na olimpijadi smo imali dvije ekipe: TNT i Tigrove. U nedjelju je obavljeno zatvaranje zborovanja i proglašenje rezultata: ekipa Tigrovi ima prvo mjesto u vatri, drugo u cjepanju drva a TNT je drugi u šatoru i treći u čvorovima. Sveukupno u svih šest disciplina olimpijade od 20 ekipa Tigrovi su osmi a TNT-e treći. Dobar plasman naročito za mladu ekipu Tigrovi koju je vodio Ivan Todorović. Inače u olimpijadi se takmiče članovi bez obzira na godine starosti. Završetak zborovanje bio je u ergeli lipicanera. Svi naši sudionici su se dobro zabavljali i proveli tri ugodna dana u Pakracu.

 • 19.5.2009. Dan izviđača

  Svim izviđačima i onima koji se takvi osjećaju: SRETAN VAM DAN IZVIĐAČA! 

  Na današnji dan 1950.g. u Ozlju je počeo prvi tečaj za izviđačke vođe, koji su kasnije bili temelj obnavljanja izviđačke organizacije u Hrvatskoj.

  Hrvatski izviđači (tada skauti) pojavljuju se pred I. Svjetski rat 1914.g. u Ogulinu i još nekim hrvatskim gradovima. Poslije 2. Svjetskog rata u Jugoslaviji su skauti bili zabranjeni jer je postojala slična pionirska organizacija. Skauti nisu bili omiljeni zbog svoje duhovnosti (vjera u Boga). Stari skauti pronašli su način da obnove izviđače tako da su osnovali 1950/51.g. čete "pionira - izviđača" (četa "Mladi partizan" u Zagrebu i "Ivo Lola Ribar" u Splitu). Kao i svjetska skautska organizacija, tako su se i hrvatskih izviđači ubrzo razvili u masovni pokret sa 40.000 članova. Koliko smo bili jaki govori podatak da smo otok Obonjan izgradili u Otok mladosti. 

  G.1993. Savez izviđača Hrvatske primljen je u WOSM (Svjetski skautski pokret).

  Odred izviđača "Betlehem" osnovan je 1960.g., no to je već druga priča. 

   

 • 11.5.2009. Prvi razred u jednom čamcu

  Danas su gosti ICP-a bili učenici prvog razreda OŠ Banova Jaruga koje uči naša stara znanica Đurđa Krajcar (voditeljica Dječjeg foruma). Učenici su stigli sa svojim roditeljima i bakama i proveli nekoliko sati u našem centru. Tako se na vožnju našim novim čamcem ukrcao cijeli razred a zbog velikih valova nije bilo moguće veslati već je za pogon poslužila "penta". 

 • 10.5.2009. TNT-e prvi u Vinkovcima

  Ekipa TNT-e osvojila je na takmičenju 11. Memorijal "12 redarstvenika" u Vinkovcima prvo mjesto i tako nastavila svoj pohod ka osvajanju ukupnog pobjednika državne izviđačke lige. Državni izviđački višeboj organizirao je Odred izviđača Vinkovci od 8. do 10.5. a već 11 godina takmičenje se održava u čast 12 hrvatskih redarstvenika koji su poginuli u Borovu Naselju na početku domovinskog rata. Sudjelovale su 24 ekipe.

 • 9.5.2009. Bivak na jezeru

  Patrola Orlovi s jezera (8 članova i 3 nova), patrola TNT (Dautovići) i Ivan Miljan i Pipin sudjelovali su na dvodnevnom bivku u ICP-u. Osnovni program bilo je uvježbavanje ekipa za sudjelovanje na Izviđačkoj olimpijadi u Pakracu (Zborovanje). Pored već uvježbane ekipe u signalizaciji, odabrana je ekipa za šator (Mateo, Matej, Helena i Dajana). U palenju vatre pobjedila je ekipa sastavljena od novih članova iz B.Jaruge i Jamarica no oni neće iči na Zborovanje jer još nisu registrirani. Na kraju je organiziran dvo satni plov i razgledavanje tako zvane "vrećaste" brane na Pakri. Slijedeći sastanak je u slijedeću subotu od 10 do 13 sati. 

 • 7.5.2009. Dom izviđača u Kutini

  Danas je Gradsko poglavarstvo donijelo odluku da se drvena prizemnica u Crkvenoj ulici br. 48 daje na korištenje Odredu izviđača "Betlehem". Ostali detalji bit će poznati kada dobijemo službenu oobavijest. Uprava odreda je nakon večerašnjeg sastanka pregledala objekt i svi su bili zadovoljni viđenim. Zgrada ima tri prostorije, vanjsko spremište, podrum ispod cijelog objekta i što je najvažnije veliko dvorište. Zadovoljit će sve naše potrebe pa će tako Uprava imati svoju prostorija a preostale dvije veće namjenit će se za rad patrola i jata.

  Svi drveni objekti u Crkvenoj ulici (čardaci i prizemnice) su pod zaštitom države jer su jedini objekti koji podsjećaju na arhitekturu stare Kutine.  

   

   

 • 7.5.2009.. Pehari iz Krapine

  Danas su stigli pehari koje je osvojila ekipa sastavljena od Orlova i TNT-ovaca u Krapini. Osvojeno je treće mjesto u Orjentaciji i Prvoj pomoći, drugo mjesto u Šatoru i prvo u Signalizaciji. Dobro je za prvi nastup ove ekipe. Posebna čestitka braći Dautović za prvo mjesto u signaliziranju Semaforom. 
 • 2.5.2009. TNT-ovci dali krizmu

  Semy i Edi dali su danas Svetu potvrdu - krizmu. 
 • 1.5.2009. Bili smo u Krapini

  Deset članova odreda sudjelovalo je u obilježavanju 30 godišnjeg rođendana krapinskih izviđača (Odred izviđača Hrvatsko zagorje). Četiri Orla iz Međurića, tri mlađa TNT-ovca te Sokol, Mario Puškarić i Pipin proveli su ugodne trenutke u Krapini. Sve je počelo sa svečanim otvaranjem proslave koja se odvijala pod pokroviteljstvom Sabora RH a proslavu i aktivnosti u sklopu nje otvorio je potpredsjednik Sabora Ivan Jarnjak. Do podne se odvijalo takmičenje u: orijentaciji (staza 10 km), signalizaciji, šatoru, čvorovima i prvoj pomoći. Naši su bili dobri u signalizaciji, čvorovima, orijentaciji i prvoj pomoći, a malo slabiji u šatoru. Osvojili smo četiri pehara.

  Poslije ručka otišli smo u razgledavanje Krapine a najviše smo se zadržali u nalazištu Krapinskog pračovjeka. Na večer se odvijao klasični program uz veliku logorsku vatru, podjelu priznanja i skečeve koje su izvodili domaći izviđači. Poslije vatre jela se rođendanska torta a večernji program je završio nastupom muzičkog sastava Sindikati za mlađe sudionike i domaćih muzikaša (tamburice) za starije sudionike.  Više slika u web albumu 2009

 • 25.4.2009. Plovidba Lonjsko polje 2009

  Treću godinu za redom organizirali smo plovidbu po Lonjskom polju. Akcija je trajala od petka do nedjelje, a glavna aktivnost sa najviše sudionika bila je plovidba uzvodno i nizvodno od Čeprlina. Ukupno je bilo 33 sudionika: poletaraca, izviđača, brđana, roditelja i prijatelja odreda. Plovili smo u dva kanua, četiri gumenjaka i jednim limenim čamcem. Izviđači iz patrole TNT naučili su upravljati kanuom, a stariji članovi družili su se uz vatru i gitaru. Posebna zahvalnost obitelji Friš i Valjak uz čije objekte smo boravili ova tri dana. 

  Više slika u web albumu! 

 • 21.4.2009. Semiy na NET-u

  Samanta Kosina Semy nastupila je na NET-u u emisiji "Dva frtalja" koja je išla u živo a govorilo se o ekologiji.
 • 22.4.2009. Dan planeta Zemlja - obilježavanje u organizaciji OŠ V.Vidrić

  Edi i Marko uz pratnju Lade, sudjelovali su u aktivnostima obilježavanja Dana planeta Zemlja koje je organizirala OŠ V.Vidrića. Ta aktivnost je ranijih godina bila poznata pod nazivom "Kutina moj planet". Program je započeo u prostorijama škole a zatim se autobusima krenulo prema Vrtlinskoj gdje se razgledavalo pješčaru. U Podgariću su održane radionice a naši su sudjelovali u Ekološkoj i vršili su analizu vode iz jezera.

 • 22.4.2009. Dan planete Zemlja u ICP-a

  Gosti Centra bili su učenici nižih razreda Osnovne škole Banova Jaruga. Njih ukupno 40 sa četiri nastavnice sudjelovali su u radionici "Život u prirodi" koju su im organizirali Pipin, Tošo i Sokol, a pomagali su im Ema i Filip Puškarić. Djeca su učila kako se izrađuje sklonište u prirodi, priprema ognjište, učili su vezati čvorove i veslati u čamcu.

  S djecom su došli i roditelji koji su pripremili ručak na našem roštilju. 

  Kroz ovu radionicu djeca su naučila kako je uz pomoć znanja i vještina moguć život u prirodi bez štetnog djelovanja na okoliš. 

 • 20.4.2009. Marko na naslovnici Biltena SIH-a

  Najnoviji broj Biltena Saveza izviđača Hrvatske na naslovnici objavio je sliku našeg Marka snimljenu u Splitu.
 • 18.4.2009. Dan planete Zemlja - radna akcija

  Kao i proteklih 15 godina organizirali smo radnu akciju čišćenja divljih odlagališta otpada iz šuma u okolici grada. Ove godine je odabrana šuma Mišinka tj. odvojak koji vodi od kuće Freca prema Šartovcu, te put koji vodi od ulice Staro brdo u Husainu prema Gojlu. U akciji je sudjelovalo četrdeset sudionika od čega je bilo 24 izviđača (članovi Kluba "Pegla" i patrole izviđača "TNT") a ostali su bili članovi Lovačke udruge "Fazan", Planinarskog društva "Yeti", Udruge mladih HAD iz Husaina i članovi Radio kluba Kutina. U akciji su sudjelovala i četiri djelatnika Hrvatskih šuma - Šumarije Kutina i Radne jedinice Prijevoz i mehanizacija sa dva traktora i jednim kamionom. 

  Rezultati akcije su slijedeći: utovareno je što ručno a što sa strojem oko 50 m3 otpada i prevezeno na gradsku deponiju. Time je očišćeno oko 100 metara prostora uz šumsku cestu i oko 2 km puta koji vodi od Husaina preko Starog brda do Gojla. 

 • 13.4.2009. Dobili smo vrijednu donaciju u opremi

  Naš nekadašnji član Josip Radić iz Ilove, aktivan u osamdesetim godinama prošlog stoljeća poklonio nam je čamac Maestral 18, šator Planinka (skoro nov) i 4 vesla. Ovim putem Uprava odreda se zahvaljuje na donaciji. Josip Radić je bio sudionik plovidbe rijekom Savom od Jasenovca do Beograda (1984.g.).
 • 4.4.2009. Godišnjica pogibije Pegle

  Predstavnici Kluba brđana "Pegla" položili su cvijeće i zapalili svijeću na grobu Ivana Cejpeka Pegle povodom 14 godišnjice od njegove pogibije. Pegla je bio dugogodišnji aktivan član odreda a poginuo je na današnji dan 1995. godine pripremajući hrvatsku vojsku za vojno-redarstvenu akciju "Bljesak" (oslobađanje Istočne Slavonije).

   

 • 4.4.2009. Bili smo u Zagrebu - od vugla do vugla

  Sudjelovali smo sa dvije ekipe na akciji Odreda "Savski gaj" iz Zagreba pod nazivom "Igrajmo se zdravo - od vugla do vugla". Akcija se organizira svake godine uz Svjetski dan zdravlja. Putovali smo vlakom do Glavnog kolodvora, zatim stigli do Strossmajerova trga gdje je bilo otvaranje akcije. Na akciji je sudjelovalo oko 300 sudionika. Nakon toga uslijedio je start prema zadanim točkama. Ekipu poletaraca "Narančasti tigrovi" vodio je Edi Ladović uz pomoć izviđača iz patrole TNT i Sokola, a ekipu "Djeca prirode" vodio je Ivan Miljan uz nadzor Pipina. Kretalo se od parka Zrinjevac, Hrvatskog narodnog kazališta, preko Gradeca i Trga Bana Jelačića. Ručak je bio organiziran u pivnici "Mali Medo" u Tkalči (za nas bez piva). Zadaci su bili zanimljivi i kroz njih se upoznavala povijest Zagreba. Na primjer jedno od pitanja bilo je kako se zvao konj Bana Jelačića, ili zašto su Zagrebčani Uspinjaču najprije zvali "Napinjača". U kreativnim radionicama izrađivala se vjetrenjača, vjetrokaz i crtala panorama starog dijela grada. Kod HNK-a izvodila se predstava na temu izviđačke pjesme. Slikali smo se sa A.G.Matošem i uz spomenik Kumice s Dolca. Zatvaranje akcije, podjela diploma i poklona obavljeno je u parku Ribnjak. Kao predzadatak donijeli smo školski pribor a sve prikupljeno poklonit će se Dječjoj bolnici u Klaićevoj ulici.

 • 22.3.2009. Svjetski dan voda u ICP-u

  Članovi odreda obilježili su Svjetski dan voda uz Banovljansko jezero. Na prvom ovogodišnjem okupljanju u Izviđačkom centru Pakra okupilo se 17 poletaraca i izviđača te 11 brđana. Na početku je o važnosti vode za cjelokupan život na našem planetu govorio predsjednik odreda Darko Kosina. Zbog dosta hladnog vremena nisu se organizirale aktivnosti na vodi, već je za izviđače i poletarce organiziran program vezan uz temu "Život u prirodi". Sudionici današnje aktivnosti razvrstani su u tri grupe: izrada herbarija, kuhanje ručka i izrada "patenata" od drveta. Brđani su radili na unutrašnjem uređenju spremišta za plovila, na sređivanju opreme i na popravcima na jedrilicama. Nakon zajedničkog ručka u sklopu kojeg su poletarci i izviđači jeli hranu koju su sami kuhali, akcija je završena sa sportskim aktivnostima. 

 • 15.3.2009. TNT-e drugi na MOT-u

  Ekipa TNT-e osvojila je  drugo mjesto na Marjanskom orjentacijskom takmičenju koje održano protekli vikend u Splitu u organizaciji Skautskog kluba Marjan. Pobjedila je ekipa domaćina Gepard a treća je bila ekipa iz Bjelovara. U takmičenju nije bilo discipline paljenje vatre i izrada zaklona (u čemu bi naši dobro prošli) a izgleda presudilo je poznavanje domaćeg terena. Još ne znamo da li se pobjednička ekipa takmiči u ligi, ali i bez toga znamo da su naši i dalje vodeći jer Spličani nisu bili na natjecanju prvog kola lige. Znači naša ekipa ima sigurno  jedno prvo i jedno drugo mjesto. Ukupni bodovi: TNT-e  2938, Junior vidre - Zagreb Dubrava 2188, Uran MP Zagreb Podsused 1968 bodova.

  Više o MOT-u na web stranicama SK Marjan Split.

  Vijest o MOT-a može se vidjeti na Dalmacijanews

 • 8.3.2009. SOV-a u Medeni

  Tradicionalni Susret odraslih vodietalja Saveza izviđača Hrvatske održan je u Hotelu Medena u Trogiru od 6. do 8.3. Pored druženja i razmjene iskustva, raspravljalo se o temama vezanim uz daljnji rad SIH-a. Odred su predstavljali Darko, Lada i Tošo a iz naše županije prisustvovao je samo Žac iz Novske. 

 • 28.2.2009. Skijanje u Austriji

  Skijaški klub Moslavina organizirao je drugi ovogodišnji izlet na trening skijanja za svoje članove. Ovaj puta je pedeset članova kluba otišlo u austrijsko skijalište Nassfeld a među njima su bili naši članovi Pipin i Ivan (Vuković). Nassfeld je veliko skijalište sa 110 km skijaških staza i 30 skijaških vučnica i gondola, smješteno na 1919 nadmorske visine. Te subote vidjeli smo preko 50 autobusa i procjenujemo da je na skijanju bilo oko 10.000 skijaša. Nakon parkiranja po vas dođe mali vlakić koji vas odveze do gondole koja vozi do vrha skijališta. Odatle birate na koju će te stranu i na koju ski stazu. Kad se umorite tu je desetak restorana a cijene su europske (2 dcl vode16 kn, piva 25 kn).

 • Priručnik za vođe patrola

  Nakon višegodišnjih priprema Savez izviđača Hrvatske izdao je priručnik "Javorovi listovi" u kome je sve potrebno znanje za svladavanje brončanog, srebrnog i zlatnog Javora. Priručnik je nastao kao rezultat rada i iskustva grupe izviđačkih voditelja i članova programskog tima SIH-a. Odličan priručnik kojeg smo željeli godinama. Sve je tu na jednom mjestu i sada našim vođama neće biti problem pripremiti patrolni sastanak ili akciju. U poglavlju "Izviđanje i traganje" nalazi se fotografija naših poletaraca snimljena prije nekih 4 ili 5 godina. Cijena priručnika je 80 kn. Odred će osigurati potreban broj za naše vođe a članovi koji ga žele imati u svojoj kućnoj bliblioteci mogu ga naručiti na e-mail odreda: scout-betlehem@hi.t-com.hr.

 • 21.2.2009. Izviđački izazov

  U Spotskom centru održana je treću godinu za redom akcija Izviđački izazov. Organizirali smo ju zajedno sa Društvom Naša djeca pa je našoj akciji dodan naziv Dan igara. Sudjelovalo je 75 učenika svrstanih u 7 ekipa iz kutinskih osnovnih škola (nije sudjelovala OŠ Banova Jaruga). Van konkurencije sudjelovali su naši poletarci. Sa izviđačima ukupno je bilo 99 učenika. Ekipe je dovelo 6 nastavnica i jedna voditeljica Društva Naša djeca, a zajedno sa odraslim izviđačkim voditeljima na akciji je sudjelovao 111 sudionika. Natjecanje je održano u izviđačkim disciplinama: putni znakovi, signalizacija, orijentacija, slaganje vatre, vezanje čvorova, te u igrama: nošenje loptice na reketu, potezanje užeta, skakanje u vreći, gađanje loptom u okvir gola i u koš. Natjecanje je bilo uzbudljivo do zadnje discipline  - potezanje užeta.  Na kraju proglašeni su rezultati. Pobjednička ekipa su Leopardi iz OŠ Mate Lovraka. Prije proglašenja novi poletarci dali su svečano obećanje .

  Akciju su financijski pomogli Savez izviđača Hrvatske i Grad Kutine (financiranje projekta udruga za 2009.g.). Akciju je otvorio predstavnik Saveza izviđača Hrvatske Bojan Smode Bobo.

  Bila je to prigoda da kutinskoj djeci prikažemo dio naših aktivnosti i da ih pozovemo da nam se priključe kao aktivni članovi. U tu svrhu podignut je promidžbeni logor. 

 • 14.2.2009. Fašnik u Kutini

  U fašničkoj povorci ulicama Kutine sudjelovali su naši poletarci. Oni su zajedno sa Likovnom radionicom Društva Naša djeca bili obučeni u maske koje su podsječale na zvončare sa Učke. Maske je izradila Likovna radionica DND-a na čelu sa predsjednicom društva Vlatkom Dam Vidiček. Sudjelovalo je 11 poletaraca a u pratnji je bilo 5 brđana. 

 • 8.2.2009. Susret operativnih voditelja

  U Selcu je protekla dva dana održan susret operativnih voditelja SIH-a (načelnici i vođe) a na kojem su sudjelovali naši: načelnik Lada i vođe Edi i Ivan.

  Ovu aktivnost SIH organizira kako bi dodatno obučio voditelje koji direktno provode izviđački program.

   

 • 7.2.2009. Godišnja skupština

  U Domu Betlehem održana je redovna godišnja skupština odreda na kojoj su podnijeti izvještaji o radu, financijskom poslovanju i stanju imovine odreda u prošloj godini. Nadzorni odbor je izvjestio skupštinu da je poslovanje odreda vođeno u skladu sa Stautom. Donijet je Plan rada i Plan prihoda i rashoda za 2009.g.

  Skupštini su prisustvovali poletarci i izviđači (17) te stariji članovi (21). Od gostiju došao je gradonačelnik Kutine Davor Žmegač, tajnik Zajednice tehničke kulture Zdenko Bogadi, tajnica Društva Naša djeca Kutina Milka Mikulić i Spomenka Oblak predsjednica Udruge "Izazov". 

  Glavna tema bilo je dobivanje od grada pogodnog prostora za rad, obzirom da je postojeći u Crkvenoj 6 premali a i grad će tu cijelu zgradu prodati. Gradonačelnik je pozvao naše predstavnike na razgovor i najavio nekoliko mogućnosti da se riješi taj naš aktuelni problem. 

 • 29.1.2009. Narančasti tigrovi

  Tigrovi su prvi počeli s radom u ovoj godini i bili su vrijedni. Na zadnjem sastanku dovršili su svoje zidne novine u kojima su podaci o njihovoj aktivnosti u protekloj godini. Bravo za Edija, Šteficu i mlade tigrove. Očekujemo i dalje vijesti o njihovom radu.

 • 30.12.2008. In memoriam - Branko Martinek Bata

  Danas je pokopan Bata, koji je preminuo nakon duge i teške bolesti u 55. godini života. Bio je stari član odreda. Poznavali smo ga kao mirnog i tihog čovjeka. Družio se s nama u Klubu brđana "Pegla".  Svojim foto aparatom ovjekovječio je važnije trenutke sa mnogobrojnih logorovanja i drugih akcija. Njegove slike nalaze se u našim ljetopisima. Posebno su lijepe one sa 7. Smotre u Fužinama (2001) i logorovanja u Opuzenu (2003).  Posljednja velika akcija na kojoj je sudjelovao bila je 8. Smotra izviđača Hrvatske održana na Otoku mladosti 2006.g. Sudjelovao je s ekipom našeg odreda koja je organizirala vrlo uspješnu radionicu jedrenja i veslanja. Već tada je osjećao početak teške bolesti s kojom se uporno borio do kraja. Na posljednjem ispračaju bili su članovi Kluba brđana "Pegla" koji su držali počasnu stražu uz odar. 
 • 22.12.1008. Latinica (HTV-e)

  U Latinici bilo je govora o udomljavanju djece i problemima vezanim uz dvije djevojčice iz Kutine, oboljele od HIV-a. Više o tome može se pročitati ovdje
 • 23.12.2008. Završena akcija Betlehemsko svjetlo

  Još jednim izlaganjem na Božićnom sjamu, danas je završila ovogodišnja akcija "Betlehemsko svjetlo mira 2008". Unijeli smo Svjetlo u skoro sve crkve, gradsko poglavarstvo, sjedište Sisačko-moslavačke županije i omogučili našim sugrađanima da ga unesu u svoje domove. U aktivnostim sudjelovali su poletarci Jata "Narančasti tigrovi" i "Djeca prirode" i izviđači Patrola "Orlovi s jezera" i "TNT". Pomagali su im njihovi stariji voditelji, članovi Kluba brđana "Pegla" i članovi Uprave odreda. Možemo sa sigurnošću reči da je to akcija koja nas je najviše promovirala u našem gradu i županiji. Pokazali smo se pred puno ljudi i proveli dio naše programske aktivnosti vezane uz duhovnost. Kroz ovu akciju ostvarili smo sva tri osnovna skautska načela: PREMA BOGU, DRUGIMA I SEBI. 

  Betlehemsko svjetlo svjetli u mnogim domovima i mirno čeka dolazak Božića.

  Za godinu dana čeka nas nova akcije i već se znaju članovi koji će krenuti u Beč po Svjetlo: Marko Todorović i Mario Miljan (preostali članovi ekipe TNT-e koji još nisu bili u Beču).

   

 • 21.12.2008. BS - unos u crkve

  Dan je počeo u 8 sati unosom Svjetla na početku svete mise u Repušnici. Unijeli su ga poletarci, izviđači i stariji članovi iz tog mjesta, a govor je pročitao Matija Gočin.

  Sokol je preuzeo Svijetlo i zajedno sa poletarcima jata "Djeca prirode" unio ga u crkvu u Kutinskoj Slatini na početku svete mise u 9.30 sati. Govornik je bio Dominik Gregurić.

  Istovremeno su naši izviđači iz Batine i Husaina unijeli Svjetlo u crkvu Sv. Leopolda Mandića a govor je pročitao Mario Miljan.

  Na kraju je Svjetlo donijeto u Međurić gdje ga je 6 članova patrole "Orlovi s jezera" unijeli u svoju crkvu Sv. Nikole Biskupa u 11 sati. Prisutni su bili i Lidija Puškarić, Ivan Miljan (vođa patrole),  Marko Todorović i Ivan Mikulić a govor je pročitala Ema Puškarić.

 • 20.12.2008. BS na Božićnom sajmu

   

  U sklopu Božićnog sajma koji se održava pred Robnom kućom izložili smo Betlehemsko svjetlo i omogućili građanima da ga ponesu u svoje domove. U tome su im pomagalii poletarci Jata "Narančasti tigrovi" sa Edijem i Markom. Tu se našla i kompletna Uprava odreda koja je održala svoj redovni tjedni sastanak. Poletarci su iskoristili priliku da sudjeluju u ostalim aktivnostima koje su se organizirale na sajmu.

   

    

 • 16.12.2008. BS u gradskom Poglavarstvu

  Pet članova patrole "Orlovi s jezera" unijelo je Betlehemsko svjetlo u gradsku vijećnicu na početku sjednice Poglavarstva grada Kutine. Pozdravio ih je gradonačelnik Davor Žmegač a izviđači su prenijeli Svjetlo na svijeću pred poglavarima Kutine. Ema Puškarić u vrlo nadahnutom govoru upoznala je prisutne sa idejom Betlehemskog svjetla mira i tijekom ovogodišnje akcije. Na kraju je gradonačelnik već po tradiciji darovao izviđače sa poklonima, ovog puta su to bile ukrasne svijeće s likom anđela. 

 • 15.12.2008. Unos BS u županiju

  Izaslanstvo odreda primio je dožupan Sisačko-moslavačke županije Željko Lenart i pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport. prof. Ivan Lovreković. Na početku je pčelica Lucija Petrović pročitala govor vezan uz Betlehemsko svjetlo. Zamjenik županice zahvalio je našem izaslanstvu i pohvalio naš rad. Primanju su prisustovali predstavnici medija koji su se posebno interesirali za pojedinosti vezane uz donošenja BS u Hrvatsku i županiju.

  Na kraju posjeta dožupan je podijelio poklone. Posjet županiji iskorišten je za razgovor sa pročelnikom Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport a vezano uz financiranje izviđačkih udruga sa županije.  

 • 14.12.2008. Betlehemsko svjetlo stiglo u Kutinu

   14. prosinca izviđači iz svih dijelova Hrvatske okupili su se na Zrinjevcu gdje je formirana svečana povorka koja se uputila prema Zagrebačkoj katedrali. Kutinskim izviđačima iz Beča pridružili su se naši izviđači Marko Todorović, Mario Miljan i Davor Ladović.

  Ispred Zagrebačke katedrale, izviđače je dočekala potpredsjednica Vlade RH Jadranka Kosor i rektor zagrebačke katedrale Josip Kuhtić koji je predvodio svečano misno slavlje.

  U ime OI Betlehem svijetlo su zapalili Marko Todorović i Mario Miljan te su ga ponijeli u Kutini gdje će tijekom ovog i idućeg vikenda biti preneseno u sve crkve Moslavačkog dekanata.

  U 18 sati poletarci i pčelice Jata "Djeca prirode" unijeli su Svjetlo u crkvu Sv. Marije Snježne u Kutini. Prigodni govor pročitala je pčelica Patricija Selman, a nakon mise izviđači Ivan i Mario Miljan prenosili su Svjetlo na svijeće vjernika.   
 • 13.12.2008. Preuzimanje Betlehemskog svjetla

   

   

   Oko 50 izviđača iz Hrvatske 13. prosinca boravilo je u Beču gdje je preuzelo Betlehemsko svjetlo mira. U izaslanstvu SIH-a bili su naši članovi Ivan Miljan, Edi Ladović i Ivan Vuković.

  Po dolasku u Beč hrvatski izviđači već tradicionalno primljeni su u Veleposlanstvu RH gdje je organiziran domjenak i druženje s našim diplomatskim osobljem predvođenim zamjenikom veleposlanika g. Josipom Špoljarićem.

  Nakon toga uslijedilo je razgledavanje grada i ručak. Oko 13 sati izviđači iz više od dvadeset europskih zemalja i SAD-a uputili prema crkvi Svetog Antuna Padovanskog gdje im je bečki biskup predao Betlehemsko svjetlo mira uz poruku da ga prenesu u svoje zemlje i domove te neka ono bude simbol mira i blagostanja koje nam je danas prijeko potrebno. U ime hrvatskih izviđača svijetlo je ponijela Lara Bogojević iz OI Kamengrad.

  Ostatak dana iskorišten je za posjet bečkom božićnom sajmu i neizostavni shopping, a povratak u Zagreb uslijedio je u 19 sati.

 • 10.12.2008. Sjećanje uz odlazak "Plave devetke"

   

   

  "U 72. godini života umro je Dražan Jerković, mnogi se slažu, najbolji napadač u povijesti hrvatskog nogometa..." Sjetio sam se događaja prije 44 godine. Tada je nastala ova slika koja prikazuje naše izviđače i Dražana (u sredini označen strelicom) u Turnju kod Karlovca 1964.g. On je tada služio vojsku u Karlovcu a mi smo došli malo ranije pripremajući se za sudjelovanje na I Smotri izviđača Hrvatske.  Dolazio je trenirati na obližnje nogometno igralište a zbog svoje popularnosti odmah smo ga zamijetili. Par dana smo se družili s njime i odigrali "viktoriju" (to je ono kad se igra na jedan gol). 

  Ostvario je fantastičnu karijeru čiji vrhunac je bio na Svjetskom prvenstvu u Čileu 1962. gdje je bio najbolji strijelac prvenstva (na kojem je Jugoslavija osvojila četvrto mjesto). Bila nam čast družiti se nekoliko dana sa ovim velikim sportašem.

   

 • 5.12.2008. Sveti Nikola na Betlehemu

  Po tradiciji Sveti Nikola darovao je djecu u Domu Betlehem. Prisustvovalo je 18 poletaraca, 8 izviđača i 24 djece koja djeluju u radionicama Društva Naša djeca Kutina, ukupno sa starijim voditeljima bilo je 46 sudionika. Na početku je predsjednica DND-a Vlatka Dam Vidiček organizirala likovnu radionicu a zatim su izviđači organizirali zabavni program, vrhunac kojeg je bio dolazak Svetog Nikole s darovima. Nakon završetka planiranog programa 15 članova odreda ostalo je na spavanju u Domu Betlehem.

 • 7.9.2008. Izlet u Liku

  Od 5. do 7.9. organiziran je izlet 11 starijih članova (i prijatelja) odreda u Liku. Smještaj je bio u Saborskom, gdje nam je domaćin bio predsjednik Općine Luka Hodak. Poseban doživljaj bilo je spavanje na brežuljku iznad mjesta na zobenoj slami. Drugog dana organiziran je pješački pohod planinarskom stazom kroz prašumu Čorkova uvala do Plitvičkih jezera. Na jezerima razgledan je veliki slap.Zadnjeg dana prisustvovali smo križnom putu u kojem se mještani sječaju žrtava iz domovinskog rata. U povratku svratili smo u svratili u Sertić Poljanu i razgledavali teren za boravak iduće godine. Na kraju svi su bili zadovoljni viđenim i najavili svoj dolazak iduće godine. Zapis o boravku u Liki napisao je Pipin i može se skinuti u PDF-u ovdje.
 • 24.8.2008. Bivak u ICP-u

   

   

   Od 22. do 24. kolovoza u Izviđačkom centru Pakra održan je bivak članova odreda. Kao gosti sudjelovale su planinke iz Izviđačkog odreda "Jelengrad" Popovača. Trodnevni program sadržavao je većim dijelom aktivnosti na vodi. Okupljanje članova prije početka škoske godine iskorišteo je za dogovore oko nastavka aktivnosti u jatima i patrolama Družine "Plavi labud". 

 • 9.8.2008. Logorovanja Drvenik Mali 2008

   Od 31.7. do 9.8. organizirano je logorovanje na logorskom terenu Trogirskih izviđača na otoku Drvenik Mali. Ukupno je sudjelovalo 27 članova odreda. Tijekom deset dana proveden je izviđački program za jato poletaraca i patrolu izviđača. Stariji članovi vodili su logorovanje i brinuli se za smještaj, prehranu i svakodnevne aktivnosti. U slobodno vrijeme kupalo se na prekrasnim plažama ovog relativno slabo naseljenog otoka. U goste su stigle članice skautske organizacije iz Češke koje su bile na ljetovanju u Trogiru. Tijekom logorovanja polagana su vještarstva: kurir i plivač, te vještina za poletarce: ribica i ribica.

   

 • 25.6.2008. Svečanost u IP-u

  Novi članovi   Danas je održano svečanost u sklopu koje su novi članovi dali svečanu prisegu - obećanje poletaraca i zavjet izviđača. Podijeljena su obilježja za osvojena znanja za poletarce (brončana i srebrna ptica) i izviđače (brončani i srebrni javor).

  Novim članovima odreda uručene su izviđačke odore - poklon Grada Kutine.
  Popis članova koji su dali prisegu, primili priznanja i izviđačke odore nalazi se ovdje.
 • 24.6.2008. Oluja nad Centrom

     Sudionike kampa u ICP-u zahvatila je velika oluja sa jakim vjetrom i kišom. Uglavnom u skoro sve šatore ušla je voda. Izviđači su se smjestili u zatvorene prostore centra i spavali su na krevetima (koji nisu bili u šatorima).

   

 • 23.6.2008. Počeo kamp u ICP-u

     Okupljanjem sudionika počeo je Kamp koji zajednički organiziramo sa Radio klubom Kutina. Na početku prisutno je 16 sudionika narednih dana očekuje se dolazak djece Udruge "Izazov". Prvi dan je bilo podizanje šatora i aktivnosti na vodi. Slijedećih dana planirana je škola ARG-a u organizaciji Radio kluba Kutina i Škola veslanja i jedrenja.

  Kamp

 • 18.6.2008. Posjetili smo Prihvatilište za tražitelje azila

  Azil   Danas je u prihvatilištu MUP-a za tražitelje azila u Kutini održana svečanost povodom Svjetskog dana izbjeglica  (koji se obilježava 20. lipnja). Program je bio sastavljen od prigodnih govora predstavnika lokalne vlasti, UNHCR-a i Ministarstva, a posebno su se predstavili Karate klub iz Siska i Odred izviđača "Betlehem" Kutina. Mi smo podigli tri šatora i organizirali prikaz izviđačkih vještina. Prikaz su promatrali i u njemu aktivno sudjelovali korisnici prihvatilišta koji dolaze iz raznih zemalja, te ostali uzvanici na ovoj svečanosti. Obzirom da su bili prisutni predstavnici mnogobrojnih medija bila je to dobra promidžba za izviđače.
 • 8.6.2008. TNT PRVI U SPLITU

     Radosne vijesti stižu iz Splita. TNT je osvojio prvo mjesto u zadnjem kolu Državne izviđačke lige. Načelnik SIH-a Edi Perić je rekao da je to najbolja ekipa u mlađoj i starijoj konkurenciji u Hrvatskoj.

 • 31.5.2008. BICIKLIJADA

  Biciklijada   U ovogodišnjoj Biciklijadi sudjelovalo je oko 90 biciklista a vozilo se od kutinskog parka do ICP-a preko Ilove, Piljenica i Banove Jaruge. Svaki sudionik dobio je majicu i ručak. U Centru se odvijao sportski program: vještine na biciklu, nogomet i odbojka, a prvi puta organizirano je zanimljivo i napeto takmičenje u veslanju. Sa organizatorima i pratnjom u Centru se okupilo preko 120 sudionika.

     Dvodnevne aktivnosti u ICP-u uspješno je organizirala Uprava odreda i Klub "Pegla".
 • 30.5.2008. SVEČANOST U ICP-u

  Otvaranje ICP-a   Obilježili smo završetak izgradnje Izviđačkog centra Pakra. Na svečanosti bili su nazočni gosti iz Petrokemije, Hrvatskih voda, Lonja-Strug. Došao je i dožupan Sisačko-moslavačke županije Željko Lernat. U ime Saveza izviđača Hrvatske bio je Bojan Smode, načelnik za podržavajuće strategije a došla nam je i Anka Mandušić i Omiša, predsjednica SIH-a u početku izgradnje Centra, zaslužna za najveću financijsku potporu.
 • 25.5.2008. RUKOMETNI KLUB "MOSLAVINA" (pioniri)

  Rukometni klub
 • 24.5.2008. ČUVARI ŠUME

  Čuvari šume
 • 18.5.2008. ZBOROVANJE IZVIĐAČA HRVATSKE

     Dvodnevno zborovanje više od 1000 izviđača održano je u Križevcima. Na prostoru bivše vojarne podignut je grad šatora a Križevce su preplavili izviđači. Počelo je 17.5. dolaskom izviđača iz svih krajeva Hrvatske i dizanjem šatora. Slijedilo je zatim otvaranje, igre poletaraca, sportske igre i izviđački višeboj. Naši stariji članovi obilazili su znamenitosti grada.U smiraj dana napravljena je velika milenijska fotografija sa 30 metarskih vatrogasnih ljestava, pa je zatim bio program na pozornici u kojem su se predstavile sve prisutne izviđačke udruge a završilo se uz muziku i ples. Drugog dana održana je sjednica Sabora SIH-a a ostali sudionici zborovanja su se odmarali od naporne noći, ili su bili na svetoj misi u crkvi. Na zatvaranju zborovanja proglašeni su rezultati u takmičenju. Naša ekipa TNT bila je četvrta u Izviđačkoj olimpijadi u kojoj se natječu sudionici bez obzira na godine starosti. To je odličan rezultat jer su ispred njih bile ekipe čiji članovi su stariji od 20 godina.

 • 11.5.2008. Plovidba po Lonjskom polju

     Druga po redu plovidba kroz dio Parka prirode Lonjsko polje održana je 10. i 11.5. Ulazak u rijeku Lonju bio je kod mosta Stružec u 10 sati. U dva kanua i tri gumena čamca ukrcalo se 13 članova odreda i krenulo prema Čeprlinu. U početku je bilo problema zbog malog vodostaja, kiše, komaraca i još nekih sitnica ali je sve popravio odličan ručak ispod Osekova koji su priredili Ivanka i Gordan (I.O. Jelengrad Popovača). Nastavak je protekao bez problema i u Čeprlin se stiglo prije 17 sati.

 • 8.5.2008. 2.Susret gradova/općina prijatelja djece

     Ovaj prestižni naslov do sada je dobilo 17 gradova i općina u Hrvatskoj a tabla kod raskrižja Helešy označava da je među njima i naš grad. Ovogodišnji 2. Susret gradova i općina koji nose naziv PRIJATELJ DJECE održan je u Kutini uz sudjelovanje 140 gostiju i još oko  300 naše djece i odraslih. Program susreta sastojao se od priredbe dobrodošlice u kino dvorani, pa preko radionica (Vlak prijateljstva, Folklor, Igre bez granica, lutkarska scena) do razgledavanja grada i na kraju prikaz rada svake radionice na pozornici pred Knjižnicom.

 • 1.5.2008. Piknik u povodu Praznika rada

  Piknik   Više od dvadeset članovi Kluba brđana "Pegla" okupilo se na tradicionalnom pikniku u ICP-u proslavljajući Praznik rada. Pored dobrog jela i pića plovilo se po jezeru i pecalo ribu.
 • 22.4.2008. Kutina moj planet

  Kutina moj planet   Osnovna škola Banova Jaruga bila je ovogodišnji domaćin aktivnosti kutinskih učenika pod nazivom "Kutina moj planet" a posvećen obilježavanju Dana planete Zemlja. Sudionici su se okupili u do podnevnim satima te krenuli po grupama od po 60 učenika u devet radionica. Dvije su održane u Izviđačkom centru Pakra. Radionica "Život u prirodi" održana je na igralištu ispred Centra a sastojala se od prikaza izviđačkog logora te potrebnog znanja i vještina za život u prirodi. Radionica "veslanje" održala se na jezeru a sudionici su veslali u čamcima i kanuima. Aktivnosti je popunila predsjednica Udruge Izazov Spomenka Oblak koja je pripremila maketu Zemlje na kojoj su djeca ostavila svoje likovne izričaje. Na kraju su se svi opet okupili u dvorištu škole i prezentirali svoje aktivnosti po radionicama. Aktivnosti na jezeru uspješno su provele izviđačke patrole TNT i Čuvari šume te voditelji: Davor Ladović, Lidija Puškarić i Ivan Mikulić. Bila je to odlična prezentacije izviđačke organizacije i Izviđačkog centra za aktivnosti na vodi.
 • 20.4.2008. Izlet na Petrovu Goru

     Nastavljena je višegodišnja tradicija organiziranja izleta vezanih uz obilježavanje Dana planeta. Ove godine bili smo na Petrovoj Gori. Ukupno 51 sudionik i još tridesetak izviđača i školske djece iz Hrvatske Dubice. Polazište je bio objekt Hrvatskih šuma Muljave a pješačilo se poučnom stazom do vrha Petrovac, a u povratku uz grob posljednjeg hrvatskog kralja Petra Svačića i razvaline pavlinskog samostana. Nakon pet sata pješačenja organiziran je ručak pod velikom nadstrešnicom objekta Muljave. Do povratka organizirano je jahanje na konjima. Sudionici ovog izleta mogli su kroz poučnu stazu saznati zanimljive detalje vezane uz Zemlju i njenu povijest.
 • 19.4.2008. Početak obilježavanja Dana planete

  19.4. Radna akcija   Već tradicionalno Klub brđana "Pegla" uoči Dana planete Zemlje organizira radnu akciju čišćenja divljih odlagališta otpada. Ove godine čistio se raznovrsni odbačeni otpad uz akumulacijsko jezero Pakra. U čišćenju su sudjelovali ženski članovi predvođeni predsjednicom Evom a istovremeno muški dio je radio na roštilju. Najavljeno je da će se već uz Praznik rada nešto okrenuti na ražnju (za probu).
     U centru su danas boravili članovi Kluba dobrovoljnih darivaoca krvi Petrokemije sa svojim gostima  koji su sinoć prisustvovali Godišnjoj skupštini u Domu Betlehem.

 • 5.4.2008. Susret izviđača uz Unu

     U Hrvatskoj Dubici održan je 3. Susret izviđača uz Unu, koji su zajedno organizirali izviđači iz H.Dubice i Kutine. Pored organizatora sudjelovali su i izviđači iz Krapine, Popovače i Novske, ukupno 120 sudionika.Takmičenje je održano u dvije kategorije: poletarci (8 ekipa) i izviđači (8 ekipa). Staza je vodila od Lovačkog doma do centra mjesta. Naši su bili najbolji: Čuvari šume iz Međurića u kategoriji poletaraca i  TNT u kategoriji izviđača.

 • 30.3.2008. TNT-u drugo mjesto na KOT-u

  TNT-u drugo mjesto u KOT-u   Ekipa TNT osvojila je drugo mjesto i lijep pehar donijela u Kutinu. Odlični rezultati takmičenja u okviru Državne izviđačke lige ostvareni su na temelju dobrih priprema koje je vodio načelnik odreda. Ekipa TNT (nova generacija) svrstala se tako uz bok prve generacije TNT-ovaca koji su od 1999. do 2003.g. ostvarili odlične rezultate na takmičenjima (između ostalog prvo mjesto na Sportskim igrama izviđača Hrvatske). Čestitke za Samantu Kosina, Marka Todorovića, Edija Ladovića i braću Miljan,  te posebna za Davora Ladovića - Ladu koji polako postaje pravi izviđački vođa.
 • 22.3.2008. Svjetski dan voda

  "Ta blistava voda što teče rijekama i brzacima nije samo voda već i krv naših predaka" pisao je između ostalog indijanski poglavica američkom predsjedniku 1854.g. Uz Svjetski dan voda u ICP-u se okupilo 24 člana odreda a prigodni govor pročitala je Samanta Kosina.
 • 15.3.2008. Čuvari šume u ICP-u

  Kanu   Čuvari šume započeli su sa radom na programu brončanog "javora". Sastanci se održavaju subotom u 11 sati u ICP-u. Danas su imali čast da otvore ovogodišnju sezonu plova po jezeru.
 • 16.2.2008. Održana Izborna skupština odreda

  Na Izbornoj skupštini podnijeti su Izvještaji o radu u protekloj godini, donijete Odluke o izmjeni i dopuni Statuta, donijeti su Planovi za 2008.g. i izabran je novi ustroj odreda. Novi predsjednik je Darko Kosina  a u upravi su Davor Ladović (načelnik), Ivan Mikulić (tajnik), Siniša Sokolović (ekonom), Marija Klašnja (blagajnica), Eva Todorović (voditelj brđana) i Tošo Todorović (član Uprave bez zaduženja). Izabran je i Nadzorni odbor.

 • 15.2.2008. Bivak na Betlehemu

  Bivak 15.2.2008.Poletarci iz Repušnice i Kutine, ekipa TNT i voditelji (ukupno 26) sudjelovali su na bivku u Domu Betlehem.
 • 13.2.2008. Stiglo uvjerenje za uporabu ICP-a

     Upravni odjel za prostorno uređenje županije - Ispostava u Novskoj izdao je odredu UVJERENJE ZA UPORABU GRAĐEVINE kojim se utvrđuje da je Centar za aktivnosti na vodi izgrađen u skladu sa građevinskom dozvolom i može se uporabljivati za svrhu u koju je izgrađen. Temeljem ovog uvjerenja treba još upisati građevinu u katastarskoj čestici.
 • 5.2.2008. Fašnik u Centru za azilante

  Fašmik u centru za azilante   Na fašniku u Centru za azilante u Kutini pridružili su se naši članovi i djeca Udruge "Izazov".  Osoblje Centra trudi se organizirati za trenutne korisnike niz aktivnosti kako bi uljepšali svakodnevni život tim ljudima bez domovine. Druženje maškara potrajalo je dva sata i proteklo je uz ples i zabavu. Dogovoren je idući susret koji će se održati uz Valentinovo.
 • 26.1.2008. Fašnik u Kutini

  Fašnik   Na ovogodišnjem Fašniku u Kutini naši prijatelji iz "Izazova" izradili su skupnu masku - gusjenicu. Pored djece "Izazova"  gusjenicu je popunilo i 14 poletaraca iz Kutine i Repušnice.
 • 28.6.2008. Kamp u Izviđačkom centru Parka

  Škola jedrenja   Ovogodišnji kamp okupio je u pet dana 32 sudionika. Kamp je organiziran za poletarce i izviđače te djecu Udruge "Izazov". Voditelji programa bili su izviđački vođe, izviđači iz patrole TNT, članovi Uprave odreda i predstavnici Radio kluba Kutina. Program kampa se sastojao od slijedećih aktivnosti: škola ARG-a (Radio goniometrija) i škola veslanja i jedrenja. Lijepo vrijeme omogućilo je kupanje u jezeru. U večernjim satima organiziran je sportski  i kulturno-zabavni program.
 • 6.7.2008. Popravak jedrilica

  Popravak jedrilica   Zoran Vidaković, naš stručnjak za jedrilice i jedrenje, prihvatio se posla i počeo popravka na tri jedrilice Optimist. Nakon više od 20 godina, jedrilice su dobile oštećenja koja se sada saniraju. Nakon dovršenog posla jedrilice će dobiti i novu boju i nadamo da će se još 20 godina koristiti za jedrenje.
 • 5.10.2008. Jesenski susret izviđača 2008

  Prvo kolo izviđačke lige za mlađu kategoriju izviđača

  Jesenski susret izviđača   Od 3. do 5.10. u Domu Betlehem održan je 15. susret izviđača i natjecanje u izviđačkoj ligi. Na natjecanju sudjelovalo je 17 ekipa iz odreda: Istra Pula, Sjever jug Kostrena, Primorje Rijeka, Jarun Zagreb, Plamen Zagreb, MP Zagreb, 28. Sam.družina Dubrava, Odred Lepoglava, Izviđački odred Jelengrad Popovača i ekipa TNT iz Kutine.

 • 11.10.2008. Regionalne jesenske igre poletaraca

  JIP PakracOdred izviđača "Pakra" Pakrac

  Na igrama su sudjelovali Semy i 8 Djece prirode i Edi i 6 Narančastih tigrova sa Pipinom ukupno 17 naših sudionika. Bilo je puno igara u Gradskoj sportskog dvorani i po ulicama Pakraca. Počelo se sa radionicom izrade cvijeta a završilo ručkom i zatvaranjem akcije. Poletarci su se odlično zabavljali. Više od riječi pokazuju slike koje se mogu vidjeti ovdje
 • 12.10.2008. Pozdrav iz Češke

  Javila se Draža, naša poznanica sa Drvenika i voditeljica grupe čeških skauta koji surađuju sa Trogirskim izviđačima:

  Zdravo Pipin!
  Hvala za odgovor. Skauting v Češke puno različit nego što sam vidjela u Trogiru. Web Betlehema ponekad razgledam. Vaši  jesu super, imaju puno aktivnosti. Želim mnogo uspjeha. Dráža!

  Upoznajte se sa češkim skautima na njihovoj web adresi i pogledajte što su objavili sa našeg zajedničkog susreta: www.junakkostelec.org

 • 22.11.2008. Igre poletaraca u Osekovu

  Igre u Osekovu 

   Izviđački odred "Jelengrad" Popovača organizirao je  igre poletaraca na gospodarstvu Seoski turizam Bistrički u Osekovu. Sudjelovali su naši poletarci iz Jata Djeca prirode (2 ekipe), Narančasti tigrovi (1 ekipa) i Orlovi s jezera (1 ekipa) - ukupno 21 poletarac te pet voditelja. Igrale su se slijedeće igre: gađanje limenki, nabacivanje kolutova, nosenje kašeta, vožnja ručnih kolica (tačke) i otimanje marame sa zemlje. Pored toga poletarci su mogli probati gađanje zračnom puškom i strijelom. U slobodno vrijeme domaćin g. Bistrički omogućio je jahanje na magarcu. Izviđači iz Popovače bili su ljubazni domaćini i pogostili nas sa jelom i pićem. Na kraju su najbolje ekipe dobile prigodne nagrade. Najbolji su bili Orlovi s jezera, što nije ni čudo jer veći dio njihove ekipe spada u kategoriju izviđača.

   

 • 19.10.2008. - JOTI

  JOTI
   Ekipa odreda u sastavu: Tošo, Edi, Marko i Semy uspješno je sudjelovala na najvećoj svjetskoj  skautskoj akciji JOTI (jamboree preko interneta). Cilj akcije je uspostaviti što više kontakata sa  skautima iz cjelog svijeta. Svaki kontakt se boduje a posebno se boduje dobivana fotografija skauta s  kojim je uspostavljen kontakt. Na kraju naša ekipa bila je četvrta u Hrvatskoj. Ovo je prvi puta da smo  ozbiljnije sudjelovali na ovoj akciji. Pored akcije JOTI istovremeno ide i JOTA u sklopu koje se  uspostavljaju kontakti putem radioamaterskih stanica. Uprava odreda pohvalila je našu ekipu i najavila  za iduću godinu sudjelovanje sa većim brojem članova. Više informacija o akciji i ukupni plasman može  se vidjeti na http://joti.scoutpark.net ili na scouttpark.net (rezultati). 

   

   

 • 29.11.2008. Izlet izazova u Varaždinske Toplice

  Na izletu je sudjelovalo 99 djece (učenika osnovnih škola i izviđača) i deset starijih voditelja (nastavnici i voditelji DND-a, članovi Uprave i Kluba Pegla). Dočekala nas je gospođa Smirna Turkalj, predsjednica Društva Naša djeca V.Toplice  i povela u razgledavanje iskopina rimskih toplica. Pored priće o nastanku toplica, sudionici su se okušali u igrama poteklih iz tih davnih vremena. 

  Najzanimljiviji dio bilo je tri sata kupanja u bazenima Hotela Minerva. Nakon kupanja svi su bili na zajedničkom ručku. Kraj programa boravka bilo je sudjelovanje na priredbi 16. Kajkavijade, svojevrsne manifestacije u sklopu koje se njeguje zagorski KAJ. U prepunoj kongresnoj dvorani Hotlea Minerva gledali smo nastup djece dječjih vrtića koja su izvodila igrokaze na Kajkavskom narječju. 

 • 8.11.2008. - Bivak u Domu Betlehem

     Članovi odreda (poletarci i izviđači) okupili su se na dvodnevnom bivku na Betlehemu. Radilo se na programu "letova i listova", izrađivale su se jatne i patrolne zastave, igralo se i zabavljalo.

 • 25.10.2008. - Boje jeseni pred Robnom kućom

  Udruga Izazov organizirala je aktivnost pod nazivom ČAROLIJA BOJA na kojoj su sudjelovala djece Dječjeg vrtića, osnovnih škola i naši članovi. Sudionici su donijeli bundeve a zatim crtali svoje viđenje jeseni na velikom platnu. S dolaskom noći čarolija jesenskih boja bila je još ljepša uz bundeve i svijeće.

 • 11.10.2008. Izazov zmaja u Rijeci

  O.I.Primorje bio je organizator jednodnevne akcije IZAZOV RIJEČKOG ZMAJA na kojoj je sudjelovala naša ekipa a koju je vodio i vozio Sokol.