Dom BETLEHEM

Dom Betlehem   Na 3 km udaljenosti od centra grada smješten je Dom Betlehem, zajednički objekt Odreda izviđača "Betlehem" Kutina i Lovačke udruge «Fazan» iz Kutine. Smješten je na vrhu brda – 219 metara nad morem. Okolina doma je oranica a dalje okružena šumom. Na vrhu brda uz dom nalazi se livada od 500 m2.  Dom ima jednu etažu - prizemna drvena zgrada veličine 120 m²,  sa velikom salom, kuhinjom, izviđačkom prostorijom, malom sobicom i lovačkom prostorijom.  

 Početak


   Godine 1988. započeli su radovi na postavljanju drvene zgrade na brdu Betlehem iznad mjesta Husain. Zgrada se nalazila kod željezničke stanice u Kutini. Uz pomoć majstora zgrada je demontirana i postavljena na Betlehemu. Veliki dio posla obavili su brđani odreda. Na betonirani temelj budućeg doma ponovno su slagani drveni elementi zgrade. Poslije sastavljanja zgrade, počeli su radovi na unutarnjem uređenju prostorija: sale, kuhinje i tri sobe. Odred nije imao financijska sredstva za saniranje dotrajalog krovišta, te je sklopljen dogovor sa Lovačkom udrugom "Fazan" po kojem im je ustupljena jedna prostorija u domu, a oni su izveli radove na saniranju krovišta i uređenje sale. Temeljem tog dogovora budući Dom Betlehem dobio je dva vlasnika, koji su se dogovorili da će zajedno koristiti salu i kuhinju i samostalno svoje prostorije.

Opis prostora

Pecara   Centralni dio doma je drvena zgrada sa velikom salom, kuhinjom, izviđačkom prostorijom i malom spavaonicom. U nastavku je prostorija LovaDom Betlehemčke udruge FAZAN. Iza doma nalazi se WC kontejner sa odvojenim prostorima (M i Ž) te još dva kontejnera (za smještaj opreme) a između njih je zatvoren prostor s ložištem i sve natkrivena kosim krovom.
   S desne strane izgrađen je zidani lovački objekt sastavljen od sale, «pecare» i kuhinje.
Ispred doma nalazi se veliko popločeno dvorište, dva betonska stola i četiri drvene klupe. Tu su i dvije velike lipe i jedan jablan, te nekoliko mladih jasenova, što sve daje ugodan hlad u vrućim ljetnim danima. Dom ima priključak na struju,  plin (sala i kuhinja) i gradski vodovod.
   Dom je pogodan za jednodnevne akcije s kapacitetom od oko 120 izviđača. U domu se svake godine održavaju Jesenski susreti izviđača sa oko 100 sudionika. 
Joomla templates by a4joomla