IC Pakra

Izviđački centar za aktivnosti na vodi Pakra

2002.g. - Početak aktivnosti na Banovljanskom jezeru. Nakon prvog logorovanja uz jezero, kutinski izviđači preuzimaju već izgrađene objekte Jedriličarske sekcije OPTIMIST  na akumulacijskom jezeru Pakra  i započinju s aktivnostima jedrenja na jedrilicama klase Optimist i Kadet koje su preuzete zajedno sa objektima: metalni kontejner s nadstrešnicom, betonirani temelji i spusni mol.

2003. g. Uprava odreda donosi Program uređenja Centra kojim su predviđeni zahvati za njegovo osposobljavanje za prijam i smještaj većih grupa sudionika  i pružanju  sadržaja bavljenja na vodi (jedrenje, veslanje, izrada splavi). Iste godine Ministarstvo za razvoj, obnovu i graditeljstvo daje financijsku potporu za uređenje Centra od 150.000 KN, što je bila osnova za početak radova predviđenih programom. Izrađuje se projekt uređenja i dobivaju se građevinske dozvole za izvođenje radova. Petrokemija d.d. Kutina kao vlasnik zemljišta daje koncesiju za korištenje zemljišta na rok od 10 godina.
Osnovna zamisao je bila da se Centar uredi po ugledu na slične skautske centre na vodi u svijetu i osposobi za provođenje aktivnosti u okviru Plavog vala - skupa izviđačkih aktivnosti na vodi. 

Jadranski dan - Prva velika akcija u Centru bilo je uključivanje u aktivnosti u okviru manifestacije JADRANSKI TJEDAN te je u studenom 2002. i 2003.g. održan "Jadranski dan na jezeru Pakra" sa jedriličarskom regatom i prikazom drugih aktivnosti na vodi, uz sudjelovanje jedriličarskih i kanu klubova iz Zagreba te izviđača iz Novske, Lepoglave i Kutine.

Do 2005.g. završena je prva faza uređenje u sklopu koje su na postojeće temelje postavljena dva metalna objekta. U većem površine 26 m² uređena je kuhinja, blagovaonica i WC, a u manjem je bilo spremište. U kuhinji i WC-u uvedena je voda iz iskopanog bunara i u sve objekte priključena je struja. Nabavljena je kamp oprema za smještaj i pripremu hrane za 30 osoba, dva kanua i strojevi za održavanje travnatih površina.

U 2007.g. dovršena je druga faza uređenja centra: izgradnja nadstrešnice i spremišta za plovila, uređenje vanjskog sanitarnog čvora u postojećem metalnom kontejneru.

30.5.2008.g. Centar je svečano otvoren uz nazočnost gostiju, izvođača radova i članova odreda. Svečano odvezivanje ambulantnog čvora na ulaznoj kapiji obavila je Anka Mandušić iz Omiša (zaslužna za dobivanje financijske potpore) i planinka Samanta Kosina.

Od 2005. g. u Centru su održane slijedeće aktivnosti:

  • Škola jedrenja i veslanja - za izviđače, djecu Udruge "Izazov",  Dječjih vrtića i učenike osnovnih škola
  • Jesenski susret poletaraca regije Centar,
  • Kampiranje izviđača,
  • Škola ARG-a sa Radio klubom Kutina,
  • Biciklijada Kutina - ICP-e...

Popis dobrotvora koji su pomogli izgradnju centra - u "Dokumenti za download".

 

Joomla templates by a4joomla